Kaufland a Ahold první na tapetě. Dopadl na ně zákon

Tomáš Fránek
9. 7. 2010 13:55
První řetězce jsou podezřelé, že porušily zákon upravující vztahy s dodavateli

Brno - První dva obchodní řetězce jsou v podezření, že poškozovaly své dodavatele.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže totiž zahájil s řetězci Kaufland a Ahold správní řízení kvůli porušení zákona o významné tržní síle.

Jde o první dva řetězce, které úřad podezírá z porušení tohoto zákona. Kaufland už potvrdil, že ho antimonopolní úřad vyšetřuje. "Můžeme potvrdit, že bylo zahájeno správní řízení u ÚOHS proti naší společnosti," sdělil mluvčí hypermarketů Kaufland Michael Šperl.

Do konce týdne vyjádření

Kaufland se musí do konce příštího týdne k námitkám antimonopolního úřadu vyjádřit, takže Šperl zatím nechtěl zveřejnit další podrobnosti.

Také Ahold potvrdil, že musí poslat antimonopolnímu úřadu svoje vyjádření ke správnímu řízení.

"Jsme přesvědčeni, že se naším jednáním žádného porušení zákona o významné tržní síle nedopouštíme a že veškeré naše aktivity jsou v souladu s principy hospodářské soutěže. Přesto opakovaně upozorňujeme na skutečnost, že zákon o významné tržní síle trpí výraznými právními nedostatky, jeho ustanovení jsou neurčitá až nesrozumitelná a navzájem si odporují, čímž je nepřijatelným způsobem ztěžován výklad zákona a jeho aplikace v praxi," uvedl mluvčí Aholdu Libor Kytýr.

Zahájení řízení s obchody naopak vítají dodavatelé. "Jsme rádi, že se konečně ukazují účinky zákona v praxi," řekla ČTK mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová. "Je to pozitivní signál pro všechny potravináře," dodala.

Obchodním řetězcům podle tohoto zákona hrozí za zneužití tržní síly pokuta až deset milionů korun nebo trest v hodnotě deseti procent z obratu.

Zákon výslovně zakazuje některá jednání vůči dodavatelům, tedy zejména potravinářským firmám.

Stížnost do Bruselu

Mimo jiné stanoví, že obchody nemohou prodávat zboží za nižší cenu, než za jakou ho nakoupily (výjimkou jsou výprodeje například na konci sezony). Skončit mají také problémy s pozdním proplácením faktur.

Obchodníci si na tento zákon stěžují u Evropské komise, připravili také ústavní stížnost.

 

Právě se děje

Další zprávy