Tuplák pod stanem v Bavorsku bude dražší.Kvůli kouření

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
7. 7. 2010 12:27
Bavorské soukromé pivovary kvůli zákazu kouření zdraží na pivních slavnostech.
Oktoberfest dostal pro letošek z přísného zákazu kouření výjimku.
Oktoberfest dostal pro letošek z přísného zákazu kouření výjimku. | Foto: Reuters

Berlín - Pivní veselice pod stany se nejspíš od srpna v Bavorsku prodraží. A to kvůli totálnímu zákazu kouření, který si obyvatelé spolkové republiky odhlasovali.

Bavorský svaz soukromých pivovarů oznámil, že si tento zákaz vyžádá zvýšené náklady na provoz pivních stanů. Pokud by totiž někdo na akci kouřil, hrozí postih nejen samotnému kuřákovi, ale i pořadateli akce. Ten může v krajním případě krom tučné pokuty přijít i o licenci.

"Vyšší výdaje na bezpečnostní personál budou muset lidé zaplatit ve vyšších cenách piva a jídla," uvedl podle ČTK šéf svazu Werner Glossner.

Přesnou výši zdražení zatím majitelé pivovarů neuvedli, podle vyjádření některých může jít o čtyři až deset procent. To by znamenalo zdražení jednoho mázu (litru) piva o 30 až 40 eurocentů, tedy maximálně o 10 korun.

Už teď je ale jasné, že se zdražení nebude týkat nejoblíbenějšího svátku piva, mnichovského Okroberfestu. Ten totiž získal od města pro letošek výjimku. Na slavnosti je totiž „tuplák" piva dražší než na ostatních pivních akcích v Bavorsku. Zatímco jinde vyjde máz na 6,50 eur, mnichovský monstrfestival má průměrnou cenu mezi 8,30 a 8,90 eury.

Výjimka pro Oktoberfest ale vyvolala zájem také u dalších pořadatelů pivních slavností.

 

Právě se děje

Další zprávy