Nejvyšší soud řeší popcorn. Ano, ten, co mlsáte v kině

Tomáš Fránek
30. 6. 2010 6:31
Dva významní dodavatelé popcornu do českých multikin bojují o trh
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brno - Návštěvníci multikin, kteří konzumují jejich výrobky po kilech, budou mít těžko tušení. Zatímco oni si v přítmí relaxovaně chroupou oblíbenou kukuřičnou pochoutku, venku, na českém trhu s popcornem, zuří nelítostný boj dvou významných dodavatelů. Jde v něm o statisícové odškodné a dokonce úplné zákazy dodávek zboží na trh.

Spor společností Corn a Cornico Popcorn Company už přitom doputoval až k Nejvyššímu soudu. Ten zatím celou při kvůli chybám v rozhodnutí definitivně neukončil a vrátil ji k novému projednání.

Popcorn sice není v Česku tak lukrativním zbožím jako třeba v USA, ale i tak jde o mnohamilionový byznys. V českých a moravských multikinech se totiž prodají tuny popcornu měsíčně, na jedno kino vychází asi čtyřicet pytlů kukuřice.

Pocorn, corn, cornico... Stíháte?

Ve sporu obou firem jde o vzájemné obviňování z nekalé soutěže a také o to, kdo může používat některé ochranné známky, které v sobě mají slovo popcorn nebo jeho části - jako je 'corn'.

Firma Corn z Plzně tak zažalovala společnost Cornico sídlící v Hranicích na Moravě a chtěla, aby jí soud nařídil z trhu stáhnout výrobky obsahující tato slova. A také chtěla zakázat na části výrobků používání loga s pěti pěticípými hvězdami červené barvy.

Firma Corn, která v Česku vlastní část ochranných značek v souvislosti se slovem popcorn navíc chtěla, aby jí její konkurent za nekalou soutěž zaplatil 200 tisíc korun, dalších padesát tisíc pak měla společnost Cornico uhradit jako vzniklou škodu. Cornico, které má vlastníky ze Slovenska, navíc mělo zveřejnit omluvu v Mf Dnes.

Krajský soud v Ostravě i Vrchní soud v Olomouci firmě Corn ve většině bodů vyhověly. Podle soudců skutečně došlo k poškození společnosti Corn.

Případ ale po dovolání firmy Cornico doputoval až k Nejvyššímu soudu. "Částka 200 tisíc korun je příliš vysoká, omluva není na místě," uvedli zástupci firmy Cornico.

Senát Nejvyššího soudu vedený soudkyní Kateřinou Hornochovou dovolání vyhověl a celý spor vrátil na začátek.

Podle soudců totiž není úplně jasné, kdo má nárok na jednu z ochranných známek pod názvem Pukance Popcorn. A soudcům se nelíbilo ani to, že by firma Corn mohla získat jak peníze za nekalou soutěž, tak omluvu v celostátním deníku.

"Soud musí při posouzení opětovně řádně zvážit formu zadostiučinění, to je zda nepřizná pouze jednu z požadovaných forem, anebo pokud přizná současně obě požadované formy zadostiučinění, zda neupraví výši peněžitého zadostiučinění tak, aby byla přiměřená prokázanému porušení práv," uvedl Nejvyšší soud.

Čím dál větší balení

Popcorn pochází z Ameriky, kde ho jako první pravděpodobně konzumovali indiáni. S masovým vysazováním kukuřice se rozšířil po celých Spojených státech a průmyslová revoluce ho pak "roznesla" i do dalších koutů světa.

I přesto, že jej lze připravovat rovněž doma v mikrovlnné troubě nebo v popkornovači, hlavním trhem zůstávají kina. A ta se kvůli nabídce popcornu stávají stále více terčem kritiky.

Například šéf Agentury pro standardizaci potravin Tim Smith nedávno kritizoval v listu The Times nabídku bufetů a uvedl, že v prodeji mají stále častěji velké porce.

"Je pověra, že popcorn nemá žádné kalorie, není to pravda," varoval. List The Times k tomu doplnil, že velká proce popcornu v kině v centru Londýna váží 375 gramů a obsahuje kolem 1800 kalorií.

 

Právě se děje

Další zprávy