Hodinky Swatch osiřely, muž, který je proslavil, zemřel

Tomáš Fránek
29. 6. 2010 10:55
Ve věku 82 let zemřel zakladatel a bývalý generální ředitel firmy Nicolas Hayek
I takovéto hodinky stojí za růstem zisků firmy Swatch Group o 21 procent. Do jejího portfolia patří značky jako Longines, Omega a Glashuette.
I takovéto hodinky stojí za růstem zisků firmy Swatch Group o 21 procent. Do jejího portfolia patří značky jako Longines, Omega a Glashuette. | Foto: Reuters

Ženeva - Legendární hodinky Swatch se alespoň na chvíli zastavily - přímo ve své kanceláři ve švýcarském městě Biel totiž zemřel muž, který naučil nosit hodinky skoro každého, podnikatel Nicolas Hayek.

Zemřel ve věku 82 let na nečekané selhání srdce při práci, která mu zajistila nesmrtelnost. Hayek, jehož rodiče byli Libanonci a on sám se narodil v Bejrútu, je považován za zachránce světoznámého hodinářského průmyslu.

Do jeho firmy Swatch patří značky jako Omega, Longines, Tissot, Certina, Calvin Klein či Breguet. A hodinky Swatch, které se jako jedny z prvních objevily na trhu plastové, se staly legendou: Na každou novou kolekci zákazníci vždy netrpělivě čekali.

Není nikdo, kdo by je neznal

"Swatchky" přilákaly ke švýcarským hodinářům zákazníky, kteří mají zájem o luxusnější zboží. Levnější plastové hodinky navíc pomohly švýcarským hodinářům bojovat s asijskou konkurencí.

Přitom ve chvíli, kdy Hayek hodinky Swatch v roce 1983 představil, žádný velký úspěch neslavil. Experti hodinky označili za nemožné a bez naděje na úspěch. Ale prvních dvanáct modelů za padesát franků zákazníky zaujalo a už čtvrtstoletí je lidé kupují.

Nyní existuje asi pět tisíc modelů hodinek Swatch a bylo jich vyrobeno asi 370 milionů kusů. A firma plánuje, že do roku 2033 prodá miliardu hodinek Swatch.

"Hodinky nejsou na celý život, ale lidé je mění v závislosti na náladě, počasí nebo životním prostředí," byla filosofie firmy vedené Hayekem a proto hodinky Swatch byly určeny pro všechny skupiny zákazníků.

Hayek byl neobvyklý podnikatel, do švýcarského prostředí uhlazených bankéřů jakoby se nehodil. V ruce měl skoro vždy doutník, na ruce několik hodinek, kravatu nenosil. Jeho zaměstnanci ho měli rádi, nevyhýbal se komentování politiky. Vinil třeba švýcarské bankéře z podílu na krizi, kritizoval jejich bezohlednost.

Hayek původně vedl poradenskou společnost, kterou v 80. letech vyzvala skupina švýcarských bankéřů, aby dohlédla na likvidaci švýcarských výrobců hodinek ASUAG a SSIH. Ty se dostaly do problémů kvůli silné konkurenci z Japonska.

Největší firma na světě

Provedl reorganizaci obou firem, sloučil je pod jednu skupinu a v roce 1985 se skupinou švýcarských investorů převzal v nové firmě Swatch majoritu. A loni už byla jeho skupina největší hodinářskou firmou na světě - zisk dosáhl 763 milionů franků.

A zasazoval se o ochranu životního prostředí. Proto se podílel společně s automobilkou Mercedes na výrobě automobilů Smart. Když ale auto nedostalo hybridní pohon, z projektu odešel. A ještě před svou smrtí založil firmu, která se zabývá využitím alternativních zdrojů energie.

Podle deníku Wall Street Journal Hayek neurčil, kdo po jeho smrti povede firmu. Hayek měl dvě děti, Nicka a Naylu Hayek. Nick je v současné době je členem představenstva a generální ředitel společnosti Swatch Group, a jeho sestra sedí v představenstvu společnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy