Další mánie je tu. Apple začal prodávat iPhone 4

Petr Jemelka Petr Jemelka
24. 6. 2010 16:52
Nový iPhone musí mít každý. Alespoň se to tak vypadá.
Foto: Reuters

Berlín/Londýn/New York - Apple začal po celém světě prodávat novou generaci iPhonů s číselným označením 4. Zájem je obrovský.

Poptávka po nové generaci smartphonů od Applu je větší než u předešlých modelů.

Prodej začal s úderem sedmé hodiny ráno. iPhonová horečka se šířila s tím, jak sedmá hodina putovala časovými pásmy. Jako první otevřely obchody v Japonsku, poté byl prodej zahájen ve Francii, Německu a Velké Británii. Nakonec se přístroje dočkali také američtí zákazníci.

Zda bude pro nadšence, kteří jsou ochotní stát několik hodin ve frontě dost iPhonů, podle agentury AP zatím Apple nesdělil. Vezmeme-li ale v potaz, že si v první den předprodeje další generaci chytrých telefonů objednalo 600 tisíc lidí, což znamenalo téměř okamžité vyčerpání zásob, je možné, že se na všechny nedostane.

Telefon pro hluché

Pro některé lidi jsou iPhony opravdu revoluční. Například pro hluchou Beth Henriksenovou z Washingtonu. iPhone 4 je totiž vybaven aplikací umožňující videohovory v takové kvalitě, že je možné používat znakovou řeč. „Jedná se o revoluční novinku umožňující hluchým lidem komunikovat v jejich jazyce," raduje se Henriksenová, která svůj iPhone 4 získala už v předprodeji.

Ne všichni ale iPhone chtějí z jasného důvodu. Pro mnoho lidí tento přístroj představuje novou hračku, která je navíc v současné době velmi módní záležitostí.

Jako příklad lze uvést jednačtyřicetiletou Marii Powelovou z Hollywoodu, která spolu se svou neteří, synem a jeho přítelkyní čekala před obchodem už čtrnáct hodin před otevřením. „Škubají se mi oční víčka, mé tělo se dostává do šoku, ale hlavně, že mám tu nejnovější vychytávku," říká pětadvacetiletý synovec Powelové Steven Casillas.

Kdy a za kolik v Česku?

"Přesné datum uvedení iPhonu 4 na český trh, ani cena zařízení zatím nejsou známy. Nicméně přístroj by měl být v prodeji do konce třetího čtvrtletí tohoto roku," uvedla mluvčí T-Mobile Martina Kemrová.

iPhone 4 bude tenčí než jeho předchůdce 3G, bude mít obrazovku s vyšším rozlišením a fotoaparát s možností snímání i zepředu vhodný pro videokonference. Celkem má mít přes 100 nových funkcí.

Cena nedotovaného přístroje se má podle odhadů odborníků pohybovat těsně pod hranicí 20 000 korun. 

 

Právě se děje

Další zprávy