Češi si na dovolenou nepůjčují. Raději zůstanou doma

Veronika Skálová Veronika Skálová
22. 6. 2010 14:37
Češi cestují do zahraničí nejvíc ze zemí střední a východní Evropy. Ale jen pokud si to mohou dovolit.
Češi rádi cestují o dovolené do zahraničí. Ilustrační foto.
Češi rádi cestují o dovolené do zahraničí. Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Brno - Než aby si na dovolenou půjčili, zůstanou ve dnech volna Češi raději doma nebo si prázdniny nedopřejí vůbec. Ale na druhou stranu se omezují méně než někteří jiní Evropané. S podobnými zjištěními přichází v poslední době celá řada průzkumů.

Některé předpokládají, že asi 30 procent Čechů se letos na dovolenou vůbec nechystá. Podle zjištění sdružení GfK Association tak vybočují z průměru střední a východní Evropy, kde si delší volno letos nedopřeje 61 procent lidí.

Podle jiného průzkumu, agentury Focus, však doma zůstane jen 12 procent Čechů. Ale více než 30 procent jich muselo nějakým způsobem upravit plány na rekreaci kvůli krizi. Právě toto radikální řešení je nejčastějším způsobem úspory. Až za ním se co do četnosti umístila volba levnější destinace nebo zkrácení doby pobytu.

Když není na cestování, stačí chata

Dovolená prostě občas musí ustoupit důležitějším potřebám a není tak nutná, aby se kvůli ní člověk zadlužil. To zjistila úvěrová společnost Provident, která se svých klientů s nižšími příjmy ptala, na co by si nikdy peníze nepůjčili.

"Více než čtvrtina dotázaných odpověděla, že právě na dovolenou. Více než tři čtvrtiny Čechů s průměrným a nižším příjmem stráví letošní dovolenou doma či na chatě, u příbuzných nebo přátel. Lidé jsou dnes mnohem opatrnější a citlivější k zadlužování státu či sebe samotných," uvedl mluvčí společnosti Provident Ondřej Holoubek.

Češi vůbec rádi cestují, hlavně do zahraničí. Ze zemí střední a východní Evropy, podle GfK Association, vůbec nejčastěji. Jejich opakem jsou Bulhaři, kteří v 70 procentech zůstávají i o prázdninách doma.

Zájem o cestovní pojištění už ale zase roste

Loňský rok, který byl celý poznamenán krizí, touhu po dálkách v Češích utlumil. Jak dokazují údaje Českého statistického úřadu, často vyměnili vzdálenější destinace za ty bližší, evropské. Ale klesl i celkový počet zahraničních výletů - za celý loňský rok o 9 procent.

To letošní sezóna už naznačuje, že se Češi nenechají krizí strašit příliš dlouho. Zástupci ČSOB Pojišťovny to tvrdí na základě rostoucího zájmu o cestovní pojištění.

"Po stagnaci v loňském roce se letos prodej individuálního cestovního pojištění zase zvyšuje. Za prvních pět měsíců letošního roku se oproti stejnému období loni zvýšil zhruba o čtyři procenta a letos si cestovní pojištění u ČSOB Pojišťovny sjednalo přes 79 000 lidí," uvedl produktový manažer cestovního pojištění ČSOB Pojišťovny Vít Janouch.

 

Právě se děje

Další zprávy