Zpoždění a špatný hotel jsou hlavní zabijáci dovolených

Veronika Skálová Veronika Skálová
21. 6. 2010 10:08
Lidé si nejčastěji stěžují na zpoždění letadel, krátkou dovolenou i rozdíl v ubytování.
Kromě odpočinku může dovolená přinést i rozčarování. Reklamace pak jen prší. Ilustrační foto.
Kromě odpočinku může dovolená přinést i rozčarování. Reklamace pak jen prší. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brno - Zatím znamenala letošní letní sezóna především „papírové" organizování zájezdů. S prvními skupinami turistů odjíždějících na dovolenou se ale roztáčí i kolotoč stížností.

Namísto cesty za teplem čekání v hotelové hale. Každý rok to zažijí stovky turistů. I charterové lety zkrátka mají zpoždění a právě na to si klienti cestovních kanceláří nejčastěji stěžují.

"Nejčastější případ českého turisty je zpoždění letadla a dlouhé čekání na letišti při nejpopulárnějších leteckých zájezdech do Středomoří a severní Afriky, tedy do 3500 km od České republiky," upřesnil Tomio Okamura, viceprezident a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, která nejčastější stížnosti vyhledala ve svých statistikách.

Právě vzdálenost do cílové destinace je spolu s dobou zpoždění klíčová pro odškodnění, které musí letecká společnost cestujícím poskytnout podle nařízení Evropského parlamentu. Nejčastěji se jedná o umožnění odeslání zpráv elektronickou poštou či faxem nebo telefonních hovorů, poskytnutí odpovídajícího občerstvení a v případě zpoždění nejméně o 24 hodin i ubytování v hotelu a dopravu tam a zpět na letiště.

Kouzla kolem dní a nocí

Druhou nejčastější výtkou zmiňovanou v reklamacích zájezdů je nedodržení počtu dní, které klient na cestě stráví. Podle zákona stačí kanceláři uvést datum zahájení i ukončení zájezdu. Jenže stačí, aby autobus nebo letadlo opouštěly Česko půl hodiny před půlnocí a už na počítadle naskočí první dovolenkový den.

"Doporučuji, aby se v případech, kdy není počet nocí u zájezdu uveden, klient vždy radši zeptal předem na počet celých nocí. Byť se to mnohým klientům nezdá, tak tento způsob uvádění počtu dní zájezdu, nikoliv celých nocí, plně odpovídá platné české i evropské legislativě," upozornil Okamura.

Jedna hvězda místo tří? Neexistuje

Postup při ubytování v jiném než původně slibovaném hotelu by měl být všem cestovkám společný. Právě z této oblasti pochází třetí nejčastější důvod reklamace zájezdu. Přitom tato změna je poměrně běžná, protože hotely v nejoblíbenějších destinacích často prodají víc pokojů, než kolik reálně mají.

V takovém případě mají klienti cestovní kanceláře nárok na ubytování stejné nebo vyšší úrovně. "Pakliže však toto náhradní ubytovací zařízení splňuje sice kategorii, avšak nesplňuje další parametry, které měl klient v katalogu, jako je například vzdálenost od pláže, dětské bazény a podobně, má klient nadále nárok na určitou kompenzaci," dodává Okamura.

V případě, že má klient k zájezdu či službách cestovní kanceláře výhrady, měl by je nejdříve řešit hned na místě se zástupcem kanceláře. Má tak šanci, že se je povede napravit a celou dovolenou tak zachránit. Pokud se to ale nestane, je nutné podat reklamaci do 90 dní od skončení zájezdu.

 

Právě se děje

Další zprávy