Bezstarostnost u osobních dat může stát firmu miliony

Ekonomika Ekonomika
19. 6. 2010 15:15
Zákazníci jsou si nutnosti ochrany svých dat vědomi. A neváhají její nedostatek řešit
Podle Unie podnikových právníků dochází nejčastěji k porušování práva na ochranu osobních údajů při nákupech přes internet.
Podle Unie podnikových právníků dochází nejčastěji k porušování práva na ochranu osobních údajů při nákupech přes internet. | Foto: Reuters

Praha - Netrvá to ani pár vteřin a osobní údaje už létají bůhví kde. Zvlášť se zvyšujícím se počtem nákupů na internetu si někteří podnikatelé dělají s ochranou soukromí svých zákazníků stále menší vrásky. Povšimla si toho Unie podnikových právníků.

"Zákazník musí být v této souvislosti informován o tom, v jakém rozsahu a pro jaký účel budou jeho osobní údaje použité. Dále pak kdo a jakým způsobem bude zákazníkovy osobní údaje zpracovávat, komu mohou být zpřístupněné a dále by měl být poučený o svých dalších právech," uvedla za Unii právnička Zora Kusáková.

Bezstarostným časům obchodníků je ale podle zkušeností právníků konec. Lidé jsou si svých práv a nároku na soukromí vědomi a neváhají na přešlapy podnikatelů upozornit. Potrefení podnikatelé by měli zareagovat včas, dokud se klienti obracejí s dotazy přímo na ně. Pro stále větší počet lidí je totiž další instancí Úřad pro ochranu osobních údajů.

V případě, že do firmy přijdou inspektoři úřadu, objeví se nad jeho majitelem hrozba vysoké pokuty. Nezmizí, dokud si kontrola podezření nepotvrdí nebo nevyvrátí.

"Inspektoři mohou vstupovat do objektů podnikatele, kontrolovat soulad u Úřadu registrovaných zpracování osobních údajů podnikatele s výsledky jejich kontroly, nahlížet do databází, pořizovat kopie všech paměťových médií, žádat předložení dokumentace přijatých a provedených opatření k zajištění ochrany osobních údajů a další," dodala Klusáková.

Kdo si s dodržováním pravidel příliš hlavu neláme, měl by začít počítat. Pokud nakládal s údaji o svých klientech špatně, hrozí mu až desetimilionová pokuta.

 

Právě se děje

Další zprávy