Toyota chce své vozy do tří let zlevnit o 30 procent

Radek Pecák Radek Pecák
18. 6. 2010 12:45
Nižších cen chce automobilka dosáhnout pomocí výrazného snižování nákladů
Prius má úspěch. Část jiných modelů Toyoty se ale tak dobře neprodává
Prius má úspěch. Část jiných modelů Toyoty se ale tak dobře neprodává | Foto: Radek Pecák

Tokio - V České republice jsou nyní nové automobily nejlevnější za mnoho uplynulých let. Ten, kdo však pokukuje po některém z modelů Toyoty, by měl však s koupí vozu této značky vyčkat ještě zhruba tři roky.

Nákupní ředitel stále ještě největšího výrobce automobilů na světě Takeši Širane totiž pro agenturu Reuters prohlásil, že během příštích tří let hodlá Toyota Motor snížit ceny svých vozů o třicet procent. To v praxi znamená, že například model nižší střední třídy Toyta Auris, který dnes stojí nejméně 330 tisíc korun, by mohl stát zhruba 240 tisíc korun. Tedy zhruba tolik, kolik dnes dealeři značky požadují  za malý městský vůz Toyota Yaris.

Hyundai je už pro Toyotu vážnou hrozbou 

To, že rodinný vůz lze prodávat za cenu lehce nad dvě stě tisíc korun, dokazuje v současné době například Hyundai se svým modelem i30. Právě o této korejské automobilce se mnozí ekonomové v Japonsku vyjadřují jako o největší hrozbě pro japonský automobilový průmysl.

Toyota se do problémů dostala také částečně vlastní vinou, když dostatečně rychle nereagovala na problémy s plynovým pedálem, který mohl někdy způsobit samovolné nechtěné zrychlování vozu. 

Toyotu hodlá na pozici největší světové automobilky během příštích několika let vystřídat německý Volkswagen , který těží především z obrovských nárůstů prodejů v Číně a Indii.

 

Právě se děje

Další zprávy