Kdo je mezi supermarkety nejlepší? Máme první žebříček

Tomáš Fránek
16. 6. 2010 16:10
Státní inspekce hodnotila, jak obchodní řetězce zachází s potravinami a zda prodávají čerstvé výrobky
Prodavačky v Tescu dostanou i slušivé čepičky
Prodavačky v Tescu dostanou i slušivé čepičky | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Lidé se mohou v Česku poprvé podle nového hodnocení obchodů rozhodovat, kam vyrazí na velký nákup beze strachu z prošlých nebo zkažených potravin.

Vůbec poprvé totiž mají k dispozici žebříček obchodních řetězců vypracovaný Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí, který hodnotí pro zákazníka důležité body, které ovlivňují nakupování - mezi devět hodnocených kritérií patřila především bezpečnost potravin, výskyt falšovaných a klamavě označených výrobků, jakost čerstvého ovoce a zeleniny, dodržování hygienických norem, nebo funkčnost vnitřního kontrolního systému.

Žádný podobný žebříček zatím v Česku neexistuje. Obchody jsou v Česku hodnoceny buď podle hlasování zákazníků nebo pouze podle počtu obchodů a tržeb, to však o kvalitě nic nenapovídá.

Rozdíly jsou malé

V hodnocení Státní zemědělské a potravinářské inspekce tak dopadly nejlépe společnosti Ahold, Lidl a Makro, na výrazné problémy by už ale lidé neměli narazit nikde.

Na druhém místě pak skončily řetězce Billa a Penny Market, nejhůře pak dopadly obchody Globus, Kaufland, Spar a Tesco.

Podle inspekce se přitom kvalita sledovaných bodů v obchodech vylepšila. Proti době před šesti roky, kdy inspekce pokutovala řetězce za zkažené potraviny ve velkém, se situace zlepšila podle inspektorů výrazně.

"Ke zlepšení došlo u všech sledovaných řetězců. My jsme jim zasílali průběžné výsledky, aby je to ještě více motivovalo. Rozdíly mezi řetězci se navíc neustále zmenšují. Je vidět, že jeden dohání druhého," řekl zastupující ústřední ředitel inspekce Martin Klanica.

Hodnocení začalo loni v květnu a trvalo do konce letošního dubna. Zahrnuje celkem 3924 kontrol v devíti vybraných obchodních řetězcích.

Speciální metodiku, která zohledňuje rozdílný počet provozoven jednotlivých řetězců i počet a rozsah kontrol, vytvořila inspekce ve spolupráci s Vysokým učením technickým v Brně. Větší váhu měly výsledky kontroly bezpečnosti potravin a menší váhu například výsledky kontroly jakosti ovoce a zeleniny.

Lidl vede žebříčky

Inspekce nehodnotila další body, které nepatří do její kompetence - zda je u obchodů dostatek parkovacích ploch, jestli se u pokladen tvoří fronty, jaké má firma vztahy s odběrateli nebo poměr zastoupení tuzemských potravin.

Když se dá dohromady nový žebříček inspekce a hlasování nakupujících, vychází z toho, že nejlepším řetězcem v Česku je Lidl.

Loni totiž Lidl obhájil titul Obchodník roku.

Kromě absolutního vítězství obsadil také první místo v kategorii Diskont roku a obhájil také loňské prvenství v Ceně veřejnosti.
V jednotlivých kategoriích dále zvítězily obchody Tesco, dm drogerie markt, OBI, Electro World, IKEA, Baťa, Aukro.cz, Auto Jarov, Knihkupectví Neoluxor a Galerie Vaňkovka.

 

Právě se děje

Další zprávy