Dovolená last minute zlevnila. Nejvíc Řecko a Bulharsko

Veronika Skálová Veronika Skálová
16. 6. 2010 9:51
Ceny zájezdů do Řecka, Bulharska nebo Španělska jsou nejníž za 4 roky.
Vybrat si dovolenou na poslední chvíli se letos vyplatí víc než kdy dřív. Ilustrační foto.
Vybrat si dovolenou na poslední chvíli se letos vyplatí víc než kdy dřív. Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Plánovat letos dovolenou u moře na poslední chvíli je nejvýhodnější za poslední čtyři roky. Ve svém průzkumu mezi cestovními kancelářemi to zjistila Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Porovnávala ceny u více než pěti tisíc zájezdů šedesátky největších cestovních kanceláří v Česku.

"Z výsledků průzkumu vyplývá, že se letos nejvíce propadla cena zájezdů do Řecka, a to o třináct procent, do Bulharska o 9,3 procenta a do Turecka o 8,6 procenta. V případě těchto tří zemí a Španělska se dokonce jedná o nejnižší cenu zájezdů za poslední čtyři roky," upozornil viceprezident a mluvčí asociace Tomio Okamura.

Ve srovnání s loňským rokem je ale levnější i last minute zájezd do Tuniska nebo Egypta, kde se cena snížila o víc než tři procenta.

"Důvod je jasný. Cestovní kanceláře letos zaznamenaly pokles zájmu o letecké zájezdy v průměru o 15 procent a tak nyní přistoupily k razantním slevám, aby v rámci last minute prodaly pokud možno co nejvíce fixně nasmlouvaných kapacit, jinak by musely platit dodavatelům stornopoplatky," dodal Okamura.

Mírný pokles cen je patrný také u nejpopulárnější přímořské destinace - Chorvatska. Hotely a apartmány pro Čechy, kteří budou cestovat vlastním autem, zlevnily přibližně o pět procent. Na rozdíl od leteckých destinací se Chorvatsko nepotýká s tak velkým ochlazením zájmu, právě pro dobrou dostupnost.

Průzkumy naznačují, že část Čechů se opravdu letos chystá na dovolené ušetřit - odhadují, že své plány kvůli krizi upravila asi třetina z nich. Nejčastějším úsporným opatřením je úplné zrušení jakékoliv cesty, část lidí pak zvolí levnější destinaci.

 

Právě se děje

Další zprávy