Venku z krize? Hotely tak možná napřesrok

Veronika Skálová Veronika Skálová
15. 6. 2010 17:05
Letošní rok bude pro hoteliéry horší než loňský. Nejlépe z krize vyjdou řetězce.
Firmy na hotelích šetří, turisty poplašila sopka a navíc rezervují ubytování na poslední chvíli. Ilustrační foto.
Firmy na hotelích šetří, turisty poplašila sopka a navíc rezervují ubytování na poslední chvíli. Ilustrační foto. | Foto: Štěpán Vrzala

Brno - Věty o odcházející krizi a rostoucí ekonomice může většina hoteliérů sledovat tak maximálně se závistí. Podle odhadů totiž pro ně ještě letošní rok bude nejméně stejně špatný jako ten loňský, ne-li horší.

"Máme údaje o tom, že v prvním čtvrtletí byly některé hotely nucené propouštět. Pak přišel duben, kdy se zdálo, že by se situace mohla zlepšit, ale zasáhla odstávka letového provozu kvůli islandské sopce, která znamenala kolaps," poznamenal generální sekretář Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Výhled na nadcházející sezónu podle něj moc optimistický není. "Je možné, že bude horší než rok minulý. Jak dopadne letní sezóna, je těžké odhadovat. Lidé se stále drží zvyku, který přišel s krizí, a rezervují si ubytování až na poslední chvíli," dodal Stárek.

Obavy hoteliérů se ale neomezují jen na Českou republiku. Podle průzkumu mezinárodní právnické firmy DLA Piper očekávají stabilní růst příjmů v letošním roce pouhá dvě procenta šéfů evropských hotelů.

"Náš průzkum ukázal, že nálada v hotelovém sektoru je ještě horší než před rokem. Tento segment patří mezi nejpostiženější oblasti podnikání, protože firemní klientela díky ekonomické recesi seškrtala náklady na cesty i marketingové akce. Důsledky erupce sopky na Islandu, řecká dluhová krize a obavy z jejího šíření po celé Evropě tento trend ještě podpořily," vysvětlil Martin Severa, právník skupiny Real Estate ve společnosti DLA Piper Prague LLP.

Praha má problém s kapacitami

Pražští hoteliéři na rozdíl od svých kolegů v jiných městech či zbytku Evropy, čeká krom následků krize ještě další problém - předimenzované ubytovací kapacity v hlavním městě.

"V současnosti kapacita v Praze silně převyšuje poptávku. I kdyby došlo k oživení, tento problém přetrvá. Hotely se už nyní tlačí ceny co nejníže, aby si mohly konkurovat. A pokud je možné přenocovat ve čtyřhvězdičkovém hotelu za 40 eur, pak vedení nemá možnost investic, musí šetřit v nákladech a to v první řadě znamená další propouštění," popsal situaci Stárek.

Dalším strašákem je pro hoteliéry plošná sazba DPH, o níž uvažuje rodící se vládní koalice. Pro hotely by znamenala nárůst daně o deset procent, což by podle Stárka mohlo za současné situace být pro některé hotely likvidační.

Nelépe přežijí řetězce

Podle průzkumu DLA Piper dosáhnou ceny hotelových služeb úrovně před krizí nejdříve v roce 2012. Větší šanci na přežití mají ve ztížených podmínkách velké hotelové řetězce. Situaci jim usnadňuje dobré povědomí o značce a standardu, který představují a v nejistých dobách jsou častěji první volbou.

Podle odhadu odborníků budou ty největší řetězce v nadcházejících letech nejspíš pohlcovat menší konkurenty.

"Až 80 procent manažerů hotelů potvrzuje, že se budou velké řetězce snažit převzít menší konkurenty. A 66 procent uvádí, že tržní podíl velkých řetězců v průběhu roku 2010 posílí," dodal Severa.

Být součástí řetězce ale má i svá proti. "Většinou se jedná o velké kapacity, které je třeba naplnit, což vedení hotelu často žene do cenové spirály," podotkl Stárek.

 

Právě se děje

Další zprávy