Překvapení: Čechy nákupy na internetu tolik nezajímají

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
15. 6. 2010 16:03
Nakupování knih na internetu Čechy moc neláká
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Dell

Praha  - Domácí spotřebiče jsou jedinou kategorií zboží, o jehož nákupy mají Češi větší zájem než je průměr v Evropě. Jinak jsou podle průzkumu Barometr Cetelem  Češi při při nákupech na internetu stále zdrženlivější než obyvatelé některých evropských zemí.

Obliba internetových obchodů sice v posledních letech v ČR rychle roste a celkem Češi v roce 2009 podle odhadů Asociace pro elektronickou komerci (APEK) utratili v internetových obchodech 26 až 27 miliard korun, ale většinu druhů zboží nakupují stále méně než jiní Evropané.

U zmiňovaných domácích spotřebičů si zhruba 56 procent Čechů si podle průzkumu umí představit, že by domácí spotřebiče místo v kamenných prodejnách nakupovali na internetu, zatímco průměr ve sledovaných evropských zemích činil 50 procent. V případě knih, CD a videoher si to však umí představit jen 50 procent lidí, což je o 18 procentních bodů méně než je průměr ostatních sledovaných zemí.

Skoro všichni, kdo mají internet, na něm také nakupují

Podobná situace je u zboží a služeb z kategorie volného času a cestování (43 vůči 58 procentům), audiovizuální a výpočetní techniky (45 vůči 48 procentům), oděvů (30 procent vůči 47 procentům) či nábytku (16 vůči 29 procentům).

Průzkum byl kromě Česka proveden v Německu, Belgii, Španělsku, Francii, Itálii, Portugalsku, Velké Británii, Maďarsku, Polsku, Rusku a na Slovensku.

Podle dubnového průzkumu společnosti Mediaresearch ale na internetu už nakupovalo 95 procent Čechů, kteří mají internetové připojení. Téměř polovina z nich utratila do 10 000 korun za rok. Polovina lidí nakupuje na internetu alespoň jednou za čtvrt roku, pět procent pak nejméně jednou za týden.

Lidé na internetu nejvíce utráceli především za stolní nebo přenosné počítače a počítačový hardware, které tvořily 45 procent nákupů. Přibližně třetina lidí v posledním roce nakoupila oblečení či boty, mobilní telefony a jejich příslušenství, domácí spotřebiče a knihy.

 

Právě se děje

Další zprávy