Slevová masáž korumpuje zákazníky. Řetězce si škodí

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
11. 6. 2010 14:28
Řetězce ve snaze udržet tržby nabízejí stále rozsáhlejší slevy. Zákazníci už za plnou cenu nechtějí nakupovat.
Nakupovat za plnou cenu se Čechům chce čím dál méně. Místo toho čekají na slevu.
Nakupovat za plnou cenu se Čechům chce čím dál méně. Místo toho čekají na slevu. | Foto: Veronika Skálová

Brno - Čeští obchodníci roztočili v krizi nebezpečnou spirálu klesající poptávky a závratných slev naprosto mimo obvyklou dobu výprodejů. A teď v ní neustále pokračují.

Poprvé se "mid-season sales" tedy slevy uprostřed sezóny objevily loni na jaře v obchodech po celé Evropě a Česko nezůstalo pozadu. Přesto se obchodníkům nepodařilo udržet tržby na stejné úrovni jako před krizí a zažili více než rok trvající pokles, jak dokazují pravidelná data statistiků.

V touze po zvrácení trendu řetězce v akčních nabídkách neustále pokračují. Podle expertů se zvýšil počet i rozsah akčních nabídek a řetězce si tím sami škodí. Ze stálých zákazníků dělají poutníky za výhodnější nabídkou. A takto ztracená loajalita zákazníka se jim bude jen těžko obnovovat.

"Český zákazník je rozmlsaný a zvykl si na to, že slevy jsou výrazné. Jakmile nejsou dvojciferné, tak na nabídku vůbec nereaguje. Slevové nabídky jsou nyní sice hlavním motorem obratu obchodních řetězců, ale mají smrtící dopad na marže, zákaznickou důvěru a loajalitu," vysvětlil ČTK analytik Tomáš Drtina ze společnosti Incoma GfK.

Lidé podle něj odvykli nakupovat normálně a místo toho čekají na výhodnou akci. "Letos budeme sklízet, co jsme zaseli, cesta zpátky bude obtížná," dodal analytik.

Oprávněnost této předpovědi potvrzují i čísla. Podle údajů Incoma GfK byla v roce 2007 průměrná sleva zboží zařazeného na letáky řetězců 21,7 procenta, v loňském roce to ale bylo 23,9 procenta.

Přestože slevy jsou obvykle větší u nepotravinářského zboží a řetězců, které potraviny vůbec neprodávají, super a hypermarkety často lákají na slevy základních potravin.

 

Právě se děje

Další zprávy