Kaufland hnal vajíčka až na Ústavní soud, pokutě neujde

Tomáš Fránek
8. 6. 2010 10:00
Řětězec Kaufland patří mezi obchodníky, kteří se se státem soudí nejčastěji
Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Obchodní řetězec Kaufland definitivně neunikne pokutě, kterou dostal za to, že nabízel lidem stovky špinavých a prasklých vajec.

Pokutu ve výši 190 tisíc korun Kauflandu udělila Státní zemědělská a potravinářská inspekce, vajíčka se našla v prodejně ve Strakonicích.

Kaufland se ale bránil a chtěl, aby mu byla pokuta odpuštěna.  Firma hned po kontrole stáhla nevyhovující vejce z prodeje, přerušila odběr od polského dodavatele, zavedla nové kontroly jakosti a instalovala skener, který rozeznává mikroskopické praskliny na vejcích.

Proč jsme dostali pokutu?

"Provedli jsme veškerá opatření k nápravě protiprávního stavu a byly tak splněny podmínky k odpuštění pokuty," uvedli zástupci firmy ve stížnosti.

A když firma neuspěla u správních soudů, poslala stížnost ústavním soudcům.

Podle firmy byla porušena její práva, splňovala všechny podmínky pro odpuštění pokuty, inspekce navíc podle zástupců Kauflandu nedokázala jasně říci, proč řetězec pokutu dostal.

"Argumentaci o výši pokuty považujeme za v praxi neznámou a není zřejmé, na základě čeho byla závažnost provinění hodnocena jako větší než malá," uvedli zástupci Kauflandu.

Ústavní soudci ale nyní stížnost firmy odmítli. Senát vedená soudcem Vladimírem Kůrkou nenašel nic, co by nasvědčovalo, že došlo k porušení práv firmy.

Soudy udělení pokuty i její výši posoudily podle ústavních soudců správně. "Způsob, jakým pak soudy reagovaly na jednotlivé argumenty, rozhodně nelze vidět jako nedostatečný či s prvky libovůle. Naopak odůvodnění soudů jsou logická, vnitřně konzistentní a nevybočující z mezí ústavnosti," rozhodli ústavní soudci.

Červi a mušky

Inspekce kontrolovala prodej vajec v Kauflandu několikrát. Před třemi roky tak zakázala prodej 70 200 vajec dovezených do České republiky z Polska.  Vejce, která ležela na pultech prodejny Kaufland v Praze 4, neodpovídala jakostním předpisům Evropské unie.

Už v březnu pak firma neuspěla s další stížností na udělenou pokutu. Nejvyšší správní soud tak potvrdil obchodnímu řetězci pokutu 200 000 korun za znehodnocené kuřecí masné výrobky v prodejně v Hradci Králové. Konzervované potraviny měly v únoru 2007 porušené či znečištěné obaly, páchly a v některých byli červi a mušky.

I poslední kontrola inspektorů v Kauflandu zjistila pochybení, tentokrát u masa. Státní zemědělská a potravinářská inspekce před týdnem zakázala prodej mražených prsních kuřecích řízků z Polska. Obsahují laktózu neboli mléčný cukr, který patří mezi alergeny, ale na obalu není uveden.

Kaufland má v Česku 90 hypermarketů, v hospodářském roce 2009 končícím loni v únoru firma zdvojnásobila zisk z 1,078 miliardy korun v roce předchozím na 2,025 miliardy korun. Kaufland tak potvrdil pozici jednoho z nejziskovějších maloobchodních řetězců v České republice.

 

Právě se děje

Další zprávy