Ministr turismu Řecka: přijeďte, ukážeme vám Apokalypsu

Karel Toman
5. 6. 2010 7:45
Řecký turismus probudila krize do nového světa tvrdé konkurence, čekají ho změny
Jorgos Nikitiadis, řecký ministr turismu a kultury.
Jorgos Nikitiadis, řecký ministr turismu a kultury. | Foto: Karel Toman

Ixiá - Řecký ministr turismu a kultury Jorgos Nikitiadis vytahuje z kapsy korálky zvané komboloi a hraje si s nimi v prstech. Tradiční řecký prostředek úlevy od stresu mu pomáhá přečkat rozhovor, jakých kvůli obavám Řecka z poklesu počtu turistů v posledních dnech absolvoval po celé Evropě desítky.

"Demonstrace v Aténách se odehrály na pár stovkách metrů čtverečních. Nijak se ale nedotkly zbylých stovek milionů metrů čtverečních, kde máme turisty," vysvětluje, proč se lidé nemusejí bát cestovat do Řecka.

Turismus v zemi teď podle něj přesto čekají změny. "Musíme udělat dvě věci: zvýšit kvalitu služeb a snížit ceny," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz v loby hotelu Rhodos Palace na stejnojmenném ostrově.

A.cz: Tradiční klientelou Řecka jsou mimo jiné i turisté z Německa, které je zároveň největším potenciálním věřitelem v záchranném balíčku pro Řecko i eurozónu. Tamní voliči si  ale záchranu Řecka nepřejí. Od března se proto hodně mluvilo o tom, jestli němečtí turisté nevyhlásí letos Řecku  bojkot. Potvrdila to čísla?

Měli jsme malý pokles v rezervacích, ale vrací se to do obvyklých čísel.

A.cz: Do úřadu jste nastoupil ve velmi těžkém období. Po své předchůdkyni jste zdědil problém nárůstu rušení rezervovaných pobytů, která na začátku sezóny, po událostech v Athénách 5. května na různých místech Řecka dosáhla až 20 %. Vláda dokonce ustavila krizový výbor, který měl situaci řešit. Jaké jsou jeho dosavadní výsledky?

Rozhodli jsme se chopit iniciativy a objet celou Evropu a většinu jejích zemí. Jsme totiž přesvědčeni, že obraz naší země, který v těchto zemích vznikl, je mylný. Právě jsem se vrátil z Německa, kde jsem poskytl rozhovor více než 35 novinovým, televizním a rozhlasovým štábům. V tu samou dobu byl náš zástupce v Hamburku a další ministr v Itálii. To bude pokračovat i po následující dny, dokud nenapravíme to, co je - opakuji - mylný obraz Řecka,  protože nereprezentuje to, co se v Řecku odehrává.

A.cz: Co tedy na svých cestách svým protějškům a novinářům vysvětlujete?

Když máme v Athénách demonstraci, kde uhoří tři lidé, je to to nejhorší, co se může stát. V prvé řadě pro rodiny těch lidí. Pak ale i pro náš stát, protože to ukazuje, že se občas vymkneme kontrole. Tento obraz je samozřejmě realita. Ale není to každodenní život. Ty demonstrace se odehrály na pár stovkách metrů čtverečních. Nijak se ale nedotkly zbylých stovek milionů metrů čtverečních, kde máme turisty. Nikdy jsme neměli žádné demonstrace na Rhodosu, Korfu nebo Krétě, žádný podobný incident jsme ve skutečnosti nikdy neměli v okruhu dvaceti minut od místa, kde k němu 5. května došlo. A právě v tento okamžik, když spolu mluvíme, si miliony turistů v mé zemi užívají pláže, slunce, zábavy, taverny a prostě se mají fajn.

Říkáme také, že tu máme demokracii a k ní patří ochrana práva lidí protestovat. Že si však Řekové váží turistů a nedopustí další stávky, demonstrace a neštěstí, která by ohrozila turistický provoz.

Podívejte se, jestli letos na dovolené v řecku ušetříte

A.cz: Podnikatelé si přinejmenším tady na Rhodosu stěžují na to, že „kartel" velkých cestovek (jako je TUI) a leteckých společností, dramaticky zkrátil sezónu - z 230 dní na 170. Tlak na další zkracování navíc trvá. Má vláda nějakou možnost, jak tomu čelit?

Jorgos Nikitiadis

  • Do funkce ministra turismu a kultury nastoupil 19. května poté, co 17. května složila funkci jeho předchůdkyně, bývalá herečka a playmate Angela Gerekuová. Úřady totiž ve svém tažení proti daňovým únikům zjistily, že její manžel, bývalý zpěvák a herec Tolis Voskopulos, dluží na daních a nesplacených pokutách 5,5 milionů euro.
  • Předtím působil Nikitiadis jako náměstek pro souostroví Dodekanés, jehož správním centrem je Rhodos.
  • Nikitiadis je členem vládní strany PASOK a od roku 2007 je poslancem parlamentu za souostroví Dodekanés.
  • Je autorem odborníky ceněné knihy ¨"Turismus: 12 poloh - Dodekanés: 12 snů," která se  od svého vydání roku 2007 dočkala čtyř reedic.
  • Narodil se řeckým rodičům v New Yorku, školu absolvoval na ostrově Kos, jednom z ostrovů Dodekanés. Roku 1976 absolvoval práva v Atrhénách, postgraduální studia absolvoval v New Yorku.
  • Jorgos Nikitiadis je ženatý a má jednu dceru.

V prvé řadě musíme respektovat pravidla volného trhu. Jsme v Evropské unii, máme otevřený trh a touto cestou půjdeme i nadále. Ale stát samozřejmě hraje i svou roli regulátora. Je ale pravda že přes osmdesát procent turistů sem jezdilo v období sedmi měsíců. To už teď není pravda. Je proto tisíc důvodů. Ale ten nejzákladnější je, že Řecko nezachytilo nebezpečí vzniku tisíců nových turistických destinací. Vždycky jsme si mysleli, že slunce, krásná voda a dávné civilizace k udržení turismu stačí. Ukázalo se, že to tak není.

A.cz: Právě to mají nejspíš na mysli experti, když říkají, že se musí zlepšit konkurenceschopnost řeckého turistického průmyslu. Jak tomu ale rozumět konkrétně?

Naším problémem není ani tak situace kolem krize a záchranného balíčku, ale konkurenceschopnost. Abychom jí dosáhli, musíme udělat dvě věci: zvýšit kvalitu služeb a snížit ceny. Protože to právě teď po nás všichni chtějí a my tomu musíme čelit. Když se nám to podaří, němečtí a další turisté přijedou. Když ne, mají tisíc dalších míst, kam jet.

Musíme také udělat radikální změny v tom, jak celý systém funguje. Řecká vláda například nikdy neměla žádnou politiku pro konvenční, rybářskou, obchodní nebo konferenční turistiku. Nikdy jsme neměli žádnou politiku ani pro religiózní turistiku. A to máme Apokalypsu, kterou zná každý na světě (jeskyně na ostrově Patmos zapsaná na seznamu UNESCO. Apoštol Jan tady ve svém vyhnanství podle legendy sepsal Knihu Zjevení neboli Apokalypsu, pozn. red.). Na Rhodosu máme krásné golfové hřiště, a nikdy jsme nezorganizovali žádný turnaj. Hráči by přitom v září nebo v listopadu určitě přijeli. Ještě v listopadu se tady můžete koupat. Teď jsme právě v procesu, kdy se do jednoho po druhém pouštíme.

A.cz: Zvýšení konkurenceschopnosti ale bude nejspíš potřebovat investice, tedy peníze, které teď Řecko nemá. Snaží se je vláda nějak přilákat odjinud?

Investoři jsou, ať už z USA nebo arabských zemí. Řecko je totiž pro turismus doslova zlatý důl. Vždyť jen na tomto ostrově máme tři antická města stará tři tisíce let, byzantské pevnosti a nádherné pláže. To nikde jinde na světě nenajdete. Máme ale mnoho jiných potíží, které se teď snažíme překonat novými zákony. Žádný seriózní investor totiž dnes do Řecka nepřijde za stávajícího byrokratického systému a úrovně korupce. Musíme vytvořit takové obchodní prostředí, v kterém se budou investoři cítit bezpečně.

Řecký ministr turismu a kultury Jorgos Nikitiadis.
Řecký ministr turismu a kultury Jorgos Nikitiadis. | Foto: Karel Toman

A.cz: Včera jsem mluvil s barmanem v Ixiá, kterému za květen oproti loňsku klesly příjmy o 73 %. Řekl mi, že pokud se to nezlepší, na konci června bar zavře. Mám se vás prý zeptat, co dělá vláda pro drobné podnikatele, které ekonomická krize, kratší sezóna a to, že lidi míň utrácejí, postihla nejvíc.

Zařídili jsme program půjček pro malé a střední společnosti, který jim umožňuje získat od banky půjčku, aby mohli splatit všechny dluhy, které případně mají.

A.cz: Co nesmí nikdy turista udělat, když jede do Řecka?

(Smích). To je pěkná otázka. Řekl bych, že se musí především uvolnit. Když totiž v Řecku slyšíte někoho křičet,  je to většinou proto, že to je milý chlapík. Jsme lidé, kteří dávají hned všechno najevo a nic v sobě nedrží. Řecko je nádherné místo, takže přijeďte, uvolněte se, a užijte si ho s místními lidmi.

Reportáže Aktuálně.cz z Řecka vznikají s přispěním cestovní kanceláře Blue Style - stránky CK ZDE

Podívejte se, jak se řecké vládě ztrácejí daně přímo pod nosem

 

Právě se děje

Další zprávy