iPad opustil USA. Vtrhl do Japonska, Austrálie i Evropy

Veronika Skálová Veronika Skálová
28. 5. 2010 10:20
Tablet se začal prodávat mimo Spojené státy, fanoušci berou obchody útokem.
Foto: Reuters

Tokio - Nikomu tak nezáleželo na postupu nového dne přes časová pásma jako fanouškům nového tabletu iPad od Applu, kteří nežijí ve Spojených státech. Právě dnes začal jeho prodej za hranicemi USA.

A díky otáčení zeměkoule byli prvními, kdo stále populárnější novinku drželi v rukou Australané a Japonci. Dnes vstupuje obdivovaný i vysmívaný tablet na trh také v Německu, Francii, Itálii, Švýcarsku, Španělsku, Británii a Kanadě.

Stejně jako po zahájení prodeje iPhone neváhají fandové čekat před obchody celou noc, jen aby byli mezi prvními v zemi, kdo si novinku koupí. Jak popsala agentura Reuters, před tokijským obchodem Applu se vytvořila 800 metrů dlouhá fronta, v níž čekalo přes 1200 lidí. Když zvon na nedalekém obchodním domě oznámil zvoněním osmou ranní, kdy se obchody otevírají, propukl dav v jásot.

Ve frontách stáli hlavně fanoušci značky Apple

Jedním z prvních vyvolených se krátce po otevření stal devatenáctiletý Takečio Jamanaka, který před obchodem na chodníku čekal už od předchozího večera. "Chtěl jsem se ho dotknout, co nejdřív to půjde. Když jsem (iPad) držel konečně v rukách, cítil jsem opravdové vzrušení," svěřil se mladík agentuře Reuters.

V první vlně nadšenců jsou nejčastěji skalní fanoušci Applu, kteří často vlastní iPod, iPhone i počítač Macintosh a iPad jim prostě chybí do sbírky. Odborníci předpovídají, že až první vlna zájmu opadne, bude muset jít Apple s cenou iPadů dolů.

Potvrzuje to i kamarád Takečia Jamanaky, který s ním sice stál ve frontě, ale počítač s dotykovým displejem si nekoupil. "Nebudu si kupovat iPad teď, když je tak drahý. A navíc jsem fanoušek Sony," vysvětlil Kengo Nakajima.

V USA prodáno již přes milion kusů

Nejnovější hračka s logem nakousnutého jablka slavila úspěch i v domovských Spojených státech. Od premiéry 13. dubna se prodalo už přes milion kusů. Zájem byl tak velký, že musel Apple premiéru za hranicemi USA o měsíc odložit.

iPad se má stát mezičlánkem mezi smartphonem a počítačem. Na tomto poli nezůstane Apple dlouho osamocen. Výrobce počítačů Dell tento týden představil vlastní tablet s názvem Streak, který bude od začátku června k dostání ve Velké Británii.

 

Právě se děje

Další zprávy