Visa: Evropanům rostou výdaje rychleji než před krizí

Veronika Skálová Veronika Skálová
27. 5. 2010 12:46
Lidé v Evropě zvýšili v prvním čtvrtletí výdaje kartami Visa o 9 procent, ale v průměru utratili nižší částky
Svá tvrzení Visa opírá o data z 399 milionů karet, které v Evropě vydala.
Svá tvrzení Visa opírá o data z 399 milionů karet, které v Evropě vydala. | Foto: VISA

Praha - Ačkoliv ekonomiky evropských států míří ven z krize jen velmi zvolna a některé mají největší potíže ještě před sebou, neplatí to zřejmě o evropských spotřebitelích. Podle údajů společnosti Visa, která je zveřejnila ve zprávě o vývoji spotřebitelských výdajů, totiž jejich výdaje v letošním prvním čtvrtletí vstouply o 9 procent ve srovnání s loňským prvním čtvrtletím.

Lidé v Evropě zaplatili za první tři měsíce letošního roku kartami vydanými společností Visa Europe 230 miliard eur. O rok dřív, tedy uprostřed krize, to bylo jen 198 miliard. Tento růst je rychlejší než v období před příchodem recese, tedy na jaře 2007, kdy se útrata zvýšila o 5,8 procenta.

"Podobný trend jsme zaznamenali i v České republice, kde proti stejnému období v loňském roce vzrostl počet transakcí o 9,98 procenta a nárůst objemu transakcí u obchodníku o 9,81 procenta," uvedl Miloslav Kozler, regionální manažer Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko.

Zároveň společnost z dat zjistila, že lidé utrácejí spíše častěji menší sumy peněz. Průměrná hodnota nákupu placeného kartou Visa se totiž snížila. Zatímco od roku 2005 do roku 2008 měl průměrný nákup hodnotu 51 až 53 eur, ve třetím čtvrtletí loňského roku se propadl na 48,8 eur a nyní je 49 eur.

Visa k těmto číslům dospěla analýzou dat z 399 milionů karet Visa, které jsou nyní v Evropě v oběhu. A údaje z dubna a května naznačují, že vývoj z prvního čtvrtletí se zatím nezmění.

"Data společnosti Visa potvrzují zjištění dalších průzkumů a ukazují, že ekonomické oživení pokračuje i v druhém čtvrtletí a že dokonce sílí. Nicméně je třeba si uvědomit, že tento obrat v trendu výdajů byl podpořen naprosto neobvyklými vládními pobídkami. Zda si ekonomika povede stejně dobře i v druhé polovině roku 2010, bude hodně záviset na tom, jak odolný bude hospodářský růst vůči krizi hlavní měny regionu, jak se vyrovná s utlumením stimulačních balíčků a též škrty nutnými ke snížení schodku veřejných financí," komentoval výhled Chris Williamson, hlavní ekonom společnosti Markit, která se na vypracování zprávy podílela.

 

Právě se děje

Další zprávy