Jsem barman a nemám na nájem. Pijte, nebo zkrachuju

Karel Toman
27. 5. 2010 12:50
Reportér Aktuálně.cz mapuje, jaká dovolená se dá strávit v krizí postiženém Řecku

Ixiá/Rhodos /Od našeho zvláštního zpravodaje/ - Barman Ray se zásadně představuje jménem svého podniku - "Fatman". Jako řecký filosof nejen vypadá, ale i žije.

"Nejsem na prachy, nestojím o drahá auta, mám rád jednoduchý život a nerad někomu něco dlužím," svěřuje se ve svém baru v boční uličce turistického města Ixiá nedaleko města Rhodos na stejnojmenném řeckém ostrově.

Přesto mu teď právě kvůli dluhům hrozí, že o svůj bar přijde.

"Dlužím čtyři měsíce nájem za bar. Vím ale o obchodech, co dluží za 18 měsíců. Tady je to teď velký problém. Jestli se byznys nezlepší, přijdu o živnost," popisuje bývalý voják Jejího Veličenstva, jak se krize zakusuje do drobného podnikání v turistickém ruchu Rhodosu a potažmo celého Řecka.

Touhle dobou tu bývalo plno

"Touhle dobou bývala ta ulice rušná," ukazuje na pustou večerní uličku před svým barem, kde znuděně posedává majitel půjčovny mopedů a čtyřkolek. "Vloni jsem na baru čepoval osm druhů piv včetně Guinessu. Teď tu mám jedno místní. Lidi by to prostě nevypili."

V byznysu kolem turismu teď v Řecku mizí peníze všude.

"Na začátku sezóny dostávají bary a hotely první várku zásob od svých dodavatelů na kredit. Za další už platí hotově a na konci sezóny úvodní kredit splatí. Letos nám ale poprvé zásoby na kredit nedodali, protože se bojí, že je nezaplatíme. U mě jde o položku asi za tisíc euro, ale u hotelů to může být třeba 30 tisíc," popisuje "Tlusťoch" bující úvěrovou krizi.

Když v pondělí hrála Anglie fotbal s Mexikem, čekal Ray, že k němu na pivo a drink přijde sto lidí. Nakonec se jich sešlo kolem 35.

Jeho tradiční klientela jsou právě Britové, kteří navzdory expanzi all-inclusive hotelů v Řecku stále vyrážejí "pařit" do ulic a u živnostníků kupují všechno - od trepek na pláž, přes jídlo v restauracích až po hektolitry alkoholu.

Po násilnostech v Athénách z 5. května ale přišla vlna zrušených zájezdů, která na některých místech Řecka dosáhla až 20 % rezervovaných pobytů. Místní jsou proto hodně naštvaní na média, že už tak zkoušené zemi dál kazí obraz.

Hotely zlevnily a nabízejí bonusy

Příjmy z turismu tvoří přes 17 % řeckého HDP a zaměstnává 800 tisíc Řeků (1/5 pracovní síly země). Letos ale podle předběžných odhadů propadnou o 15 %. S úsporami, které chystá nová britská vláda a s ní i celá Evropa, jsou podle Raye vyhlídky pro Rhodos a celé Řecko ještě horší.

Tím však potíže nekončí.

Kartel velkých cestovních kanceláří jako Thomas Cook a Neckerman spolu s leteckými společnostmi zkrátil podle Raye turistickou sezónu z někdejších devíti měsíců na měsíců pět. Nájem za bar přitom musí stejně jako drtivá většina podnikatelů platit celý rok a majitelé nemovitostí jsou neústupní. I oni totiž musejí platit své účty.

Ray patří k těm, kteří se rozhodli vytáhnout víc turistů ven z alll-inclusive hotelů snížením cen. Půllitr rhódského piva Magnus Magister teď prodává za dvě eura místo 2,50 jako jeho sousedi. Podobně se teď chovají další hospody a kluby. A přidaly se i hotely.

Podle listu Athens News už většina z nich snížila ceny o 10 %. Helénská komora hotelů čítající 10 tisíc členů navíc na svém setkání 18. května přijala pro letošní sezónu plán ofenzívy slev až 20 % a různých bonusových akcí typu "Zaplaťte sedm, zůstaňte deset dní" nebo "Děti zdarma."

Pro drobné podnikatele, kterých je v řeckém turistickém průmyslu většina, ale situace zůstává hodně napjatá.

Odskáče to živnostník

Ceny totiž musejí snižovat právě v době, kdy zadlužená vláda výrazně zvedá spotřební daně, a všechno tak zdražuje.

Například benzín zdražil z 90 centů na euro třicet. Mercedes taxikáře Kiriakose tak oproti loňským devíti centům na kilometr spotřebuje centů 13. "Ale taxa zůstala stejná," dává tušit, kdo zdražení odskáče. "Žádnou krizi tady turisti nepocítí, tu neseme my," souhlasí Jorgos, vydavatel místního lifestylového magazínu Rodos Mirror a spolumajitel hudebního klubu Golem zaměřeného na české turisty.

Další zvýšení DPH z 21 % na 23 % přitom přijde 1. června. Lidé tak už mají problém utáhnout své rozpočty.

"Dřív vám místní banky volaly každý den a nabízely vám úvěry, i když jste je nechtěl. Teď to úplně přestalo," popisuje státní zaměstnanec Thomas v uniformě poddůstojníka Centrální správy přístavu Rhodos. "Lidé si ale nabrali půjčky na bydlení a spoustu věcí, které nepotřebovali. Kdybych já teď šel se ženou žádat o půjčku, žádnou nedostanu, i kdybych jim doložil, že nic nedlužím," popisuje náhle zamrzlé finanční kohoutky.

Zamrzly půjčky, stavebnictví i prodej aut

Z obav o budoucnost tak přestali utrácet i samotní Řekové. Skoro úplně zamrzlo na turismu závislé stavebnictví i prodej nových aut.

"Letos máme o 30 % míň zákazníků než vloni. Nejenom turistů, ale i místních. Z letošní sezóny máme opravdu strach," vysvětluje v rhódském přístavu mladá maminka Elefteria, která sem se svým manželem Jorgosem přijela z asi 50 kilometrů vzdálené vinařské obce Émbonas, kde mají malou rodinnou kavárnu.

Vláda sice podle Thomase přijala program, jak lidem půjčky rozložit až na dvojnásobně delší dobu, a snížit jim tak splátky na polovic. "Podle mě tu ale hrozí stejná věc jako v USA: hypoteční krize," tvrdí Thomas.

Její sílící tlak už se začíná projevovat právě  u drobných živnostníků, kteří tvoří drtivou většinu pracujících v turismu.

Spousta podniků zavře krám

"90 % z nás jsme v nájmech. Kámošovi snížil majitel nájem na půlku, dokud se věci nezlepší. To je moderní řecké myšlení. Mně ale majitel místo toho hrozí soudem. Chápu jeho důvody, ale pak tady ten bar skončí, bude to tu prázdné jako dvanáct let předtím, než jsem to tu otevřel, a on nebude mít vůbec nic," mračí se Ray, který budoucnost malých živností v Ixiá nevidí moc růžově.

"Podle mě to tady 40 až 50 % podniků nakonec zavře," odhaduje Ray, který v barech na ostrově, který je podle legendy domovem boha Slunce Hélia, podniká už devět let.

Reportáže Aktuálně.cz z Řecka vznikají s přispěním cestovní kanceláře Blue Style - stránky CK ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy