Šéfka ČOI: Plán kontrol dáme na web, výsledky ne

Petr Kučera Petr Kučera
8. 5. 2010 21:28
Lidé se na ČOI obracejí stále častěji, inspektorů přitom nepřibývá

Praha - Česká obchodní inspekce zveřejní na webu hlavní okruhy chystaných kontrol. Díky tomuto preventivnímu opatření by mohl klesnout počet nejčastějších nedostatků - hlavní je totiž spokojenost spotřebitelů, nikoliv výše udělených pokut. Počet podnětů ke kontrolám navíc neustále roste, zatímco inspektorů nepřibývá.

Rozhovor online deníku Aktuálně.cz s ústřední ředitelkou ČOI Janou Příhodovou nemohl přejít ani téma nezveřejňování výsledků kontrol čerpacích stanic. Dokud politici nezmění zákon, zůstanou názvy pokutovaných společností tajné, vyplynulo z odpovědí.

A.cz: Podle vaší výroční zprávy jste vloni od lidí obdrželi 17 tisíc různých podání, to je o desetinu více než v roce 2008. Před čtyřmi lety jich bylo jenom sedm tisíc, každý rok to roste o dva až tři tisíce. Přibývá úměrně tomu také inspektorů?

Kdepak, jejich počet je zhruba stejný.

A.cz: Máte kolem 480 zaměstnanců - kolik z toho je přímo inspektorů?

Přibližně 370 inspektorů. Nedávno jsme snížili počet lidí na ústředí a posílili právě ta inspektorská místa.

A.cz: Jak můžete zvládat vyšší počet podání se stejným počtem lidí?

Obtížně, ale jde to. Například spojujeme podání, která chodí na různé prodejní řetězce, a všechna pak prošetříme za měsíc, místo abychom tam šli hned po každém podnětu.

A.cz: Musíte prošetřit úplně všechna podání?

Ano, musíme se zabývat všemi, i těmi anonymními. A na každé podepsané musíme odpovědět, jak jsme jej vyřešili.

A.cz: Kolik z těch 17 tisíc loňských podání vůbec nespadalo do kompetence ČOI?

Asi 2600 podání.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Pozor na další internetový obchod, který nedodává zboží
Solária škodí zdraví. A jmenovitě tato, varuje ČOI
ČOI: Desetina pohonných hmot v Česku nesplňuje normy

A.cz: Státní úřad inspekce práce zveřejňuje na svém webu každoroční plán kontrol - tedy hlavních okruhů a nedostatků, na které se zaměří, samozřejmě ne časový rozpis konkrétních kontrol v dané firmě. Cílem je prevence - klesne počet nedostatků a tím i podání. Proč na webu nemáte něco podobného?

Plán kontrol pravidelně zasíláme ministerstvu průmyslu a obchodu i vládě, není problém dát jej také na web. Zařídím to.

A.cz: Na co se tedy letos zaměříte?

Například do dvou let chceme plošně zkontrolovat solária v Česku, protože při dosavadních namátkových kontrolách jsme v naprosté většině zjistili překročení stanoveného limitu záření. Chceme se také zaměřit na předváděcí prodejní akce nebo nebankovní poskytovatele spotřebitelských úvěrů, hlavně výpočet RPSN.

A.cz: Média a spotřebitelé, ale i třeba ombudsman vás vloni hodně kritizovali za nezveřejňování názvů čerpacích stanic, které neprošly kontrolou. Koneckonců podobná varování by spotřebitelé uvítali třeba také u internetových obchodů nebo poskytovatelů půjček. Před volbami teď politici slibují, že prosadí změnu zákona tak, aby výsledky byly veřejné. Jste pro?

Pro nás není problém ty výsledky kontrol dát na web. Ale můžeme dělat jen to, co nám zákon ukládá, a ne to, co si jen vyvozujeme, že bychom měli dělat. Ano, asi by se vše vyřešilo, pokud by novela zákona výslovně stanovila, že to musíme zveřejňovat, podobně jako má takovou povinnost Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Na trhu jsou nebezpečné kočárky a hračky, varovala ČOI:

A.cz: Někdy ale jste při zveřejňování výsledků konkrétnější, třeba u hraček nebo provozovatelů solárií...

Ano. Podle zákona musíme zveřejnit, pokud je výrobek rizikový nebo ohrožuje zdraví lidí. U hraček označujeme produkt, ne konkrétní prodejce.
U pohonných hmot je navíc problém, že nejde dost přesně označit a ani spotřebitel neví, jaký benzin vlastně tankuje. Takže bychom museli označovat ne produkt, ale subjekt, který neprošel kontrolou.

A.cz: I to by nejspíš spotřebitelé uvítali...

Jenže mnohdy jde jen o drobné nedostatky, například bod vzplanutí mírně odlišný od normy. Nebo řada těch čerpacích stanic je přesvědčena, že nakoupily pohonné hmoty v pořádku, mají na to i doklady - my sice pokutujeme je, ale ony si to pak musí vyřešit s dodavatelem. Zveřejnili bychom, že před měsícem neprošly kontrolou jakosti, ale v době zveřejnění už to dávno může být jinak.
Na jakousi černou listinu by se pak dostaly čerpací stanice bez ohledu na míru zavinění a závažnosti toho přestupku. Většina spotřebitelů to přitom nerozlišuje, nezkoumala by podrobnosti.

A.cz: A to tedy zveřejňovat jen opakované nedostatky nebo až od určitého stupně závažnosti? 

Vloni jsme dali rekordní sedmimilionovou pokutu řetězci čerpacích stanic, který rok předtím dostal milionovou, což byl do té doby rekord. Jenže on už se mezitím přejmenoval. Takže spotřebitel by se sice dozvěděl jeho dřívější jméno, ale už ho nenajde... Majitel prostě ukončí jednu živnost a začne nově podnikat pod jiným názvem.

A.cz: Takže teď pořád čekáte na rozhodnutí soudu, který určí, jestli máte zveřejnit výsledky kontrol, nebo nikoliv. Když rozhodne, že máte - zveřejníte pak výsledky všech kontrol, nebo jenom té jediné akce, o níž jde u soudu?

Bohužel pak bychom zveřejnili jenom tu jedinou kontrolu, o kterou šlo u soudu. Až do změny zákona bychom neměli jinou možnost. Ale po rozhodnutí soudu by nejspíš ministerstvo průmyslu a obchodu udělalo nějaký výklad, jak máme postupovat.
Pokud bychom měli zveřejňovat výsledky, tak úplně všechny, nešlo by jen o čerpací stanice.
Uvedu příklad hotelu či restaurace. Zjistíme nedostatek, za který může konkrétní zaměstnanec. Majitel od nás dostane pokutu a toho zaměstnance propustí. Ale když to zveřejníme a dáme ho na černou listinu, tak tam zůstane bez ohledu na to, že už teď má jen samé vzorné zaměstnance. Takže bychom vlastně podnikatele trestali dvakrát.
Ročně udělíme nějakých 12 tisíc sankcí. Kdybychom to všechno dali na web, tak myslím, že by nikoho moc nezajímalo.

Čtěte také pokračování rozhovoru - druhou část najdete zde.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
ČOI: Desetina pohonných hmot v Česku nesplňuje normy
Pozor na další internetový obchod, který nedodává zboží
Solária škodí zdraví. A jmenovitě tato, varuje ČOI
 

Právě se děje

Další zprávy