Němci v březnu nenakupovali. Konstatovali statistici

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
4. 5. 2010 9:41
Po skončení zimních výprodejů Němci zase uzavřeli své penězenky
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Michal Štůsek

Berlín - Skončily zimní výprodeje a Němci opět přestali utrácet. To je nejspíše příčina toho, že maloobchodní tržby v Německu se v březnu v reálném vyjádření o 2,4 procenta snížily, zatímco v únoru vykázaly růst o 1,1 procenta.

Výsledky dnes zveřejnil německý statistický úřad.

Výsledek je pro analytiky překvapením, protože se čekalo, že tržby se výrazněji nezmění. V porovnání s výsledky roku 2009 jsou tržby o 2,7 procenta vyšší, což je naopak lepší výsledek, než se čekalo. Navíc tak skončilo desetiměsíční období vytrvalého poklesu tržeb.

"Březnový pokles nám znovu ukazuje smutný obraz vývoje soukromé spotřeby v Německu: kocovina z výprodejů na konci sezony. Maloobchodní tržby snad v každém roce klesají, když v Německu skončí tradiční zimní výprodeje," řekl ekonom finančního ústavu ING Financial Markets Carsten Brzeski.

V nominálním vyjádření se maloobchodní tržby v Německu v březnu snížily o 1,8 procenta. Meziročně vykázaly vzestup o 3,9 procenta.

Data se opírají o tržby v sedmi spolkových zemích, které se na celkovém obratu maloobchodu v Německu podílejí asi ze 76 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy