Češi a dovolená: Klesá zájem o autobusové zájezdy

Radek Pecák Radek Pecák
3. 5. 2010 9:24
Každý padesátý Čech dojde na zahraniční dovolenou pěšky
K moři dnes Češi cestují nejčastěji auty
K moři dnes Češi cestují nejčastěji auty | Foto: Produkce

Praha - Už skoro dvě třetiny Čechů, kteří tráví dovolenou v zahraničí, na ni vyráží automobilem. Oproti době před pěti lety jde o nárůst. Tehdy se jich na dovolenou do zahraničí dopravovalo autem 59 procent, vloni to bylo 62 procent. Vyplývá to z analýzy údajů Českého statistického úřadu, kterou provedla Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Přibývá také těch, kteří na dovolenou do zahraničí létají (vloni 14 procent oproti 11 procentům v roce 2005). Naopak postupně klesají počty těch, kteří se dopravují autobusem. Před pěti lety tak cestoval každý pátý Čech, vloni již jejich podíl klesl na 15 procent. O dvě procenta (z 9 na 7) se také snížilo procento cest na dovolenou vlakem.

Přibývá pěšáků

Naopak poměrně zajímavý je údaj, že vloni šla pěšky na dovolenou mimo území ČR 2 procenta lidí. Před pěti lety to přitom bylo jen jedno procento.  

Tomio Okamura z asociace soudí, že údaje dokládají skutečnost, že Čechům stoupá životní úroveň. Proto bude podle něho pokračovat trend zvyšování podílu cest vlastními auty a také letecky.

Nejčastějším cílem zahraniční dovolené vloni bylo pro Čechy Chorvatsko. Směřovalo tam 814 tisíc lidí, následovalo Slovensko (662 tisíc), Itálie (553 tisíc), Řecko (393 tisíc) a Rakousko (257 tisíc).

 

Právě se děje

Další zprávy