Nejistá sezóna v Řecku.Hotely oproti očekávání zdražují

Karel Toman
2. 5. 2010 17:00
Řecku ubývá turistů a ti nejdůležitější vyčkávají. Hotely ale slevy nechystají
Foto: Jiří Mevald

Praha/Athény - Loňský propad turismu kvůli finanční krizi ani letošní nezvladatelné vládní dluhy zřejmě nepřinutí řecké hotely zlevnit své služby.

"V neděli jsem se odtud vrátil. Byl jsem tam deset dnů na poznávací cestě, projeli jsme celé Řecko. Taky jsme si mysleli, že zlevní. Teď v dubnu mimo sezónu tam ale byly ceny ještě vyšší, než vloni v červnu, kdy byla sezóna," shrnuje svou čerstvou zkušenost majitel uherskohradišťské cestovní agentury Primaroute Josef Nožička.

"Co se týče hotelů, ty tuhle sezónu ještě určitě dolů nepůjdou," souhlasí také marketingový ředitel cestovky Alexandria Petr Šatný.

Podle Tomio Okamury z české Asociace cestovních kanceláří však určitá teoretická šance, že se Češi ještě letos levnějších hotelů v Řecku dočkají, stále je.

Čelit úbytku turistů slevami? V Řecku zatím ne

8211

Licitování mezi zeměmi o levnější ubytování vypadá v praxi asi takto: zástupci cestovních kanceláří se na workshopu nebo konferenci setkají se zástupci hotelů a snaží se je tlačit do snížení cen.

"My teď třeba tlačíme na Francouze, protože nám tam ubývá turistů. Bohužel se nám to ale nedaří a lidé raději jedou do levnější Itálie nebo na Slovensko. V zimní sezóně byl úbytek ještě horší, než bude na letní, byl to opravdu velký propad," rekapituluje Nožička.

To je podle všeho riziko, s kterým musí možná už tuto sezónu počítat i Řecko, kde turistický průmysl tvoří přes 15 % tamního HDP. Už vloni Řecku kvůli globální recesi ubylo 7,4 procenta turistů. Letos navíc hrozí, že přijede ještě méně nejbohatší klientely: Němců a Britů. Pro tento rok tak podle agentury Reuters odhadují optimistické scénáře pro Řecko propad o dalších osm procent. Některé menší řecké turistické podniky to nemusí přežít.

Zlevněním služeb ale zatím Řekové o turisty bojovat nehodlají.

"Řekové jsou přesvědčení, že jsou v tuhle chvíli schopni ty ceny udržet," tvrdí marketingový ředitel Šatný, který poprask kolem Řecka považuje za "zmedializovanou záležitost."

"Na běžné Řeky to vůbec nijak nedopadá. Zatím se o tom víc mluví, než co oni na místě pociťují. Běžný turista to nemá na místě šanci nijak poznat."

Tvrdohlaví Řekové ve slepé uličce?

To se ale může právě tuto sezónu změnit. I Češi se totiž zřejmě přidají k odlivu turistů z Řecka, který začal už loni.

"Je to reálné. Řekl bych, že se zájem našich turistů začne stáčet spíš na Bulharsko a Chorvatsko a podobných bližších zemí. Zájezdů do Řecka bude ubývat, to vidí při prodeji všichni už teď," tvrdí Nožička.

"Jsou tvrdohlaví a jdou sami proti sobě. Je to slepá ulička," tvrdí na adresu řeckých hoteliérů.

Foto: Reuters

Češi přitom mají podobné důvody se letos Řecku vyhnout, jako tamní hlavní klientela - Němci a Britové. V loňské sezóně se totiž nepotvrdily zprávy, že kvůli krizi hotely v Řecku zlevní. Lidé se také mohou obávat vycestovat "do země před bankrotem". U Němců navíc může zafungovat silná averze, kterou mají proti velké finanční pomoci, kterou má Řecku poslat německá vláda.

Nejistá sezóna

Tomio Okamura z české Asociace cestovních kanceláří ale českým turistům jistou naději na levnější ubytování nechává.

Zklamaná očekávání totiž podle něj Brity a Němce dotlačila k rušení zájezdů. "Jestli se vyčkávací taktika Němců a Britů nezmění, tak by mohli řečtí hoteliéři zazmatkovat a ceny ubytování výrazněji snížit," uvedl Okamura.

Marketingový ředitel Alexandrie ale tyto naděje krotí. "Myslím si, že to tak nebude, ten úbytek není nijak dramatický," je přesvědčen Petr Šatný.

 

Právě se děje

Další zprávy