Plačte teď. Papírové kapesníky zdraží, další papír taky

Tomáš Fránek
28. 4. 2010 11:20
Zdražení toaletního papíru i papírových kapesníků už oznámili slovenští výrobci, kteří obsadili český trh
Foto: www.wikipedia.org

Brno - Toaletní papír, ubrousky a papírové kapesníky budou dražší, jejich cena se zvýši asi o deset procent.

Zdražení papírových výrobků, které byly loni na minimální úrovni, způsobuje na jedné straně nedostatek a na straně druhé rostoucí ceny surovin v Evropě. Zdražení výrobků o deset procent už oznámili všichni velcí slovenští výrobci papírových výrobků.

Podniky jako Harmanecké papírny nebo společnost Tento ze Žiliny jsou přitom dominantními dodavateli toaletního papíru nebo kapesníků do Česka, kde se papírové výrobky z vyšší přidanou hodnotou vyrábí málo.

Miliardy za toaletní papír

Nejde o žádné drobné peníze. Spotřeba toaletního papíru v Česku podle sdružení Arnika od roku 2005 stoupla asi o 100 milionů kusů. Ve sledovaném období (od března 2008 do února 2009) se ho prodalo 375 milionů rolí za 2,1 miliardy korun.

Ceny rostou v celé Evropě. "Ve všech evropských státech je možné pozorovat výrazně zvýšenou poptávku po základních surovinách potřebných při výrobě papírových hygienických potřeb," uvedl generální sekretář slovenského Svazu papírenského průmyslu Juraj Dlhopolček.

Podle něj už jsou ceny sběrového papíru vyšší než na začátku krize, zvýšenou poptávku pro papíru navíc žene nahoru dlouhodobý růst čínské ekonomiky a odstavení výroby v papírnách v Chile, kde bylo zemětřesení.

"Buničina podražila o 40 procent, sběrový papír o 80 procent," dodal Dlhopolček.

Miloš Lešikar z Asociace českého papírenského průmyslu uvedl, že většina papírových výrobků se do Česka dováží. "Tuzemská spotřeba za rok 2009 ve výši 1,282 milionů tun byla kryta převážně dovozem, který dosáhl 1,183 milionů tun," uvedl Lešikar.

Potvrdil, že většina výrobků z papíru se do Česka dováží ze slovenských podniků. Ceny tak podle něj odpovídají situaci na evropském trhu a situaci u zahraničních výrobců (zvyšují se). "Poptávka nyní stoupá a tak budou stoupat logicky i ceny (také samozřejmě ceny surovin)," uvedl Lešikar.

Firmy mají radost, ceny rostou

Zatímco spotřebitelé v obchodech za papírové výrobky zaplatí více, české papírenské firmy zdražení vítají. Česko totiž vyrábí výrazně více buničiny, než se v zemi spotřebuje. "Naše výrobce tedy to, že se ceny buničiny konečně po dlouhé době trochu zvedají, těší," uvedl Lešikar.

V Česku přebývá také sběrový papír, ten se vyváží také na Slovensko. Podle posledních zpracovaných statistik se v roce 2008 v zemi sebralo celkem 733 000 tun papíru, z toho tuzemské papírny zpracovaly 422 000 tun a dalších 311 000 tun sběrového papíru bylo ze země vyvezeno. Podle asociace se sběrový papír vyváží ke škodě české ekonomiky a životního prostředí.

Celková průměrná světová spotřeba toaletního papíru je nyní na osobu 4 kilogramy za rok a roste všude. Nejrychleji roste trh v Číně s předpokládaným přírůstkem téměř milion tun za dobu od letoška do roku 2011, což je nárůst o 20 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy