Znovínu klesl zisk o 20%, lidé nakupovali levnější víno

Veronika Skálová Veronika Skálová
26. 4. 2010 17:00
Znovín Znojmo pocítil krizi v propadu tržeb i zisku. Letos chce výsledky udržet.
Lidé si z regálů s vínem berou v krizi levnější lahve než dřív. Ilustrační foto.
Lidé si z regálů s vínem berou v krizi levnější lahve než dřív. Ilustrační foto. | Foto: Albert

Brno - Ještě v březnu odhadovali odborníci, že propad tržeb velkých moravských výrobců vína nepřesáhne deset procent. Výsledky Znojemského Znovínu, který v množství vyrobených hektolitrů patří na špičku, však tento odhad popírají.

Jak informovala ČTK s odvoláním na ředitele společnosti, zisk Znovínu poklesl zhruba o pětinu na 15,6 milionu korun.

Důvod je stejný jako u ostatních společností, které utržily v loňském roce méně než o rok dřív. Mírně sice poklesl i celkový prodej, ale především zákazníci nakupovali levnější druhy vína s nižší marží. Tržby se snížily o 17 milionů korun, na 296 milionů.

Zisk padne na opravu sklepa

"Meziročně horší výsledky jsme očekávali, dost peněz šlo loni o do oprav a investic. Také letos plánujeme za asi 15 milionů korun pokračovat v opravách křížového sklepa v Příměticích. Hospodářské výsledky plánujeme vhledem k obecné situaci v ekonomice udržet na stejné úrovni jako loni," uvedl ředitel Znovínu Pavel Vajčner. Společnost zaměstnává necelou stovku lidí.

Krom rekonstrukce sklepa, který je jedním z největších křížových sklepení na světě, se chystá vinařská firma postavit další privátní boxy, které pak podnik pronajímá milovníkům ušlechtilého nápoje. Zatím jich Znovín nabízí asi dva tisíce, vloni přibyly čtyři stovky nových boxů, které zatím nejsou rozebrané.

 

 

Právě se děje

Další zprávy