Investujte do vína. Je to stále lepší příležitost

Vladimír Hobza, Investiční web
26. 4. 2010 19:00
Na kvalitních vínech z nejlepších ročníků lze vydělat pětinásobek vložené investice
Investor do vína musí vědět, co má koupit
Investor do vína musí vědět, co má koupit | Foto: Reuters

Praha - Ať je krize nebo neni, vína vrcholné kvality představují jedinečnou investici, která překonává akciové indexy. K tomuto závěru došli švýcarští ekonomové Philippe Masset a Jean-Philippe Weisskopf.

Dali si práci  (určitě ne nepříjemnou) a porovnávali ceny vína s indexem Russell 3000 v období let 1996 až 2009. Prošli téměř 400 tisíc cen pravidelně obchodovaných vín za třináctileté období. Během něho proběhly dva býčí a dva medvědí trhy.

Jejich zjištění potvrzují i lidé z praxe. "Vinné sklepy mi pravděpodobně vydělaly více než jakákoliv jiná investice," říká Drew Nieporent, vlastník tří restaurací v New Yorku. "Kvalitní vína jsou vzácná a nejsou jen tak k sehnání."

Nevídaná návratnost

Masset a Weisskopf vyhodnotili ceny z celkem 144 aukcí o celkové hodnotě 237 milionů dolarů. "Náš výzkum naznačuje, že přidání prestižních vín do portfolia zvyšuje celkovou návratnost a omezuje riziko, především během finančních krizí," vysvětluje Masset, který mimo jiné působí také jako profesor na Lausanne Hotel School.

Index vytvořený z cen vín poráží široký akciový index Russell 3000. Index kvalitních vín z nejlepších ročníků rostl ze všeho nejvíc. Jeho cena se více než zpětinásobila, zatímco u běžného indexu vín zdvojnásobila a akciový index Russell 3000 získal "jen" zhruba 50 procent.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Vinařský rok 2008 skončil rekordem, který vydrží
Francouzi padělali kvalitu vína posílaného do USA

Ceny stovky nejlepších vín sleduje speciální index

Ti, kdo chtějí znát přesné pohyby cen vín, mohou využít například měsíčně publikovaný Liv-ex 100 Fine Wine Index. Ten sleduje cenové pohyby 100 nejsledovanějších vín na trhu. Letošek zatím investorům do vína přinášel další dobré zprávy. Během prvních třech měsíců roku 2010 vzrostl index o 11,7 procenta.

Růst cen souvisel také s větší konzumací vína. Podle časopisu Global Drinks Market vypili Američané za loňský rok 304 milionů beden, v každé z nichž je 9 litrů vína. Spotřeba přitom stoupá pravidelně. Od roku 1996 jde o pravidelný 3,2procentní roční nárůst. Globální spotřeba rostla 0,6procentním tempem na 2,65 miliardy beden.

O tom, že investice do vína mají své úskali a také o tom, že existuje ještě jeden výnosnější druh investic, čtěte zde:

 

Právě se děje

Další zprávy