Exkluzivně: Kde vám letos opraví poštu? Podívejte se

Karel Toman
26. 4. 2010 15:55
Aktuálně.cz má k dispozici předběžný seznam 50 nových "poštoven budoucnosti"
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Česká pošta letos významně rozšíří síť svých poboček nové generace v jednotném designu. Stávajících 11 doplní další zhruba padesátka.

Předběžný seznam poboček navrhovaných k přestavbě má Aktuálně.cz exkluzivně k dispozici.

Takzvanou poštovnu budoucnosti představil státní podnik poprvé vloni v obchodním centru Eden v pražských Vršovicích. Lidem nabízí nová poštovna vlídnější prostředí, rychlejší odbavení a osobnější kontakt s personálem.

"Jde o výběr míst, kde se přestavba s největší pravděpodobností uskuteční. Ještě se na něm ale bude pracovat," komentoval seznam mluvčí České pošty Ivo Mravinac.

Opraveno bude 50 poboček. Možná víc

Letos by mělo být těchto poboček opraveno kolem padesátky. "Možná jich bude víc," připustil Mravinac.

O seznamu navrhovaných poboček v pátek jednalo osm regionálních ředitelů České pošty. Definitivní rozhodnutí o tom, které získají novou podobu, by mělo podle Mravinace padnout do konce května.

"Pobočky budou ve stejném designu, ale v různé úrovni vybavení," vysvětluje Mravinac koncepci přestaveb. Úroveň vybavení pobočky, například to, zda se vyplatí v ní instalovat vyvolávací zařízení, závisí podle něj na velikosti a vytíženosti pobočky nebo na tom, jestli v ní je služba CzechPoint.

Pošta se podle něj snažila opravy rozdělit "férově" mezi menší i větší sídla, celá akce přijde podnik na desítky milionů korun.

Na "poště budoucnosti" se personál v nové uniformě neschovává za skleněnou hradbou. Přepážky jsou otevřené a je jich víc. Nový odbavovací a informační systém by měl urychlit obsluhu zákazníků. Na některých pobočkách bude systém komunikace s úřady CZECHpoint a bankomat přístupný i po zavírací době.

V galerii si prohlédněte, jak zhruba budou nové pobočky vypadat

Pošta také letos v únoru oznámila, že další zhruba padesátka poboček má letos začít fungovat v modelu pošta Partner. Jde o nový způsob, jak zajistit poštovní služby v malých sídelních místech.

Máte poštu daleko? Řekněte to starostovi

V tomto modelu provozuje pobočku České pošty její smluvní partner, obvykle obecní úřad. Prvním takovým partnerem České pošty je od prosince Městský úřad Boží Dar. Česká pošta chce tímto modelem zajistit poštovní servis v odlehlých oblastech.

Kde všude se tento typ pošty objeví, podnik zatím nezveřejnil. "Se zájemci v tuto chvíli vedeme jednání. S pobočkami modelu pošta Partner seznámíme veřejnost po uzavření příslušných smluv," sdělil mluvčí České pošty. Úspěch zavádění franšíz tohoto typu bude podle České pošty záležet i na iniciativě místních samospráv.

Česká pošta je státní podnik a její případná privatizace se stává jedním z témat blížících se voleb. ČSSD ve svém programu prodej České pošty výslovně odmítá. ODS naopak mluví o tom, že v privatizaci státních podniků bude pokračovat a podobně jako menší strany odmítá jen prodej některých strategických podniků, jako je Čepro nebo Mero.

 

Právě se děje

Další zprávy