Tesco zvýšilo zisk, chystá další expanzi. I v Česku

Veronika Skálová Veronika Skálová
20. 4. 2010 10:04
Zisky Tesca rostly o něco pomaleji, ale letos je chce podpořit otvíráním dalších obchodů.
Tesco zavádí pro své zaměstnance nové uniformy.
Tesco zavádí pro své zaměstnance nové uniformy. | Foto: Tesco

Londýn - Sice pomalejší než v minulosti, ale stále ještě růst, zaznamenal ve svých loňských výsledcích čtvrtý největší maloobchodní řetězec na světě - Tesco. Jeho hospodaření ve finančním roce, který skončil 27. února, skončilo 3,395 miliardami liber v zisku před zdaněním a tedy růstem o 10,1 procenta v porovnání s předchozím rokem.

Zisk sice podle agentury Reuters překonal očekávání analytiků, ale tržby za nimi zaostaly.

Do výsledků poprvé zasáhl i řetězec Homever, který Tesco koupilo v Jižní Koreji, ale také to, že se skupina stala jediným vlastníkem Tesco Bank.

Tesco oznámilo, že na většině zahraničních trhů, kde působí, sleduje oživení, a plánuje proto rychlejší expanzi než v loňském roce.

K osmi nákupním centrům v Číně se například letos chystá otevřít 8,5 milionu čtverečních stop nového prostoru, zatímco v uplynulém roce to bylo 5,1 milionu čtverečních stop. Nové obchody plánuje řetězec otevřít i ve Spojených státech.

Tři čtvrtiny zisku ale pocházejí z domovské Velké Británie. Tam se Tesco chystá investovat 1,6 miliardy liber.

Rozvíjet své působení se chystá i Tesco Česká republika. Jeho vedení dnes oznámilo, že ve třiceti nových prodejnách letos vytvoří tisíc pracovních míst. Třetina nových obchodů mají být hypermarkety, zbytek supermarkety a prodejny Tesco Express.

 

"V tomto finančním roce Tesco plánuje otevřít ve střední Evropě první hypermarket s nulovou uhlíkovou stopou. Tento obchod bude využívat CO2 jako chladivo v systému potravinářského chlazení, bude mít dřevěnou konstrukci a o 30 procent nižší spotřebu elektrické energie, než má obchod obdobné velikosti," uvedl generální ředitel Tesco Stores ČR P. J. Clarke.

Tesco vlastní 4300 obchodů ve 14 zemích světa. V České republice má 135 prodejen, z toho 66 hypermarketů, 40 supermarketů, 23 prodejen Tesco Express a šest obchodních domů.

 

Právě se děje

Další zprávy