Češi v krizi zanevřeli na Egypt. Je pro ně moc daleko

Veronika Skálová Veronika Skálová
19. 4. 2010 10:50
Žebříček nejoblíbenějších destinací Čechů se vloni změnil. Egypt a Španělsko ztratily pozice, naopak Francie nebo Maďarsko si polepšily
Zatímco Egypt o návštěvníky z Česka loni přišel, Francie v popularitě stoupla. Díky své (menší) vzdálenosti.
Zatímco Egypt o návštěvníky z Česka loni přišel, Francie v popularitě stoupla. Díky své (menší) vzdálenosti. | Foto: Simona Holecová

Praha - Přestože výdaje Čechů na dovolených vloni neklesly příliš pod úroveň předchozího nekrizového roku, žebříček nejpopulárnějších destinací se v roce poznamenaném recesí změnil.

Je vidět, že krize poznamenala touhu Čechů po exotických a vzdálenějších krajích, kam se obvykle cestuje letecky.

"Z nejnovějšího aktuálního žebříčku nejpopulárnějších českých dovolenkových destinací je zřejmé, že vloni došlo především k poklesu zájmu o vzdálenější letecké destinace, jelikož jsou letecké zájezdy dražší než neletecké," poznamenal k údajům Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Zatímco na popularitě ztratil Egypt, Španělsko a Bulharsko, směrem vzhůru v žebříčku postoupila Francie, Německo a Maďarsko. Krize zvýšila i zájem Čechů o sousední Rakousko, jak před časem informoval rakouský statistický úřad.

Chorvatsko stále láká nejvíce

Jasnou jedničkou však i nadále zůstává Chorvatsko, kam v loňském roce odcestovalo 814 tisíc Čechů, následované Slovenskem s 662 tisíci návštěvníky z Česka a Itálií s 553 tisíci českými turisty.

Velké množství Čechů se při loňské dovolené nejen drželo blíž k domovu, ale pro jistotu vůbec neopustilo hranice České republiky. Tuzemských dovolených totiž o 20 procent přibylo, zatímco těch zahraničních o 10 procent ubylo.

Ani tato opatření v rozpočtech na dovolenou ale nevynahradila českým a moravským podnikatelům ztrátu, kterou jim přineslo ochlazení zájmu o Česko ze strany zahraničních návštěvníků. Přijelo jich k nám v loňském roce o téměř 10 procent méně než v roce předcházejícím.

 

Právě se děje

Další zprávy