Video: Němci chtějí v Evropě porazit iPad svým WePadem

Karel Toman
15. 4. 2010 15:24
Odklad vstupu iPadu na starý kontinent nahrává tabletu berlínské firmy Neofonie
WePad od berlínské firmy Neofonie
WePad od berlínské firmy Neofonie | Foto: Neofonie

Berlín - Umí to, co iPad, a ještě něco navíc. Aspoň teoreticky.

Když totiž berlínská firma Neofonie nedávno na tiskové konferenci předváděla svůj tablet WePad, nedala novinářům možnost ho vyzkoušet a jeho funkce představila jen nahraná videosekvence.

Přesto už má společnost na tenhle přístroj ještě před oficiálním zahájením předprodeje (27. dubna) 20 tisíc objednávek. Tedy aspoň ona to tvrdí.

Kolem WePadu se tak Neofonie podařilo rozvířit slušnou šeptandu.  To, co o WePadu tvrdí, totiž skutečně vypadá slibně. "WePad může mít šanci stát se prvním skutečným rivalem Applu na trhu s tablety," napsal server Digital Trends.

Poté, co Aplle spustil svůj první tablet, se s ohláškami nových přístrojů na pomezí chytrého mobilu a počítače roztrhl pytel.

Vlastní verzi už ohlásil Microsoft, HP, Nokia i Google. Prodej v kamenných obchodech, který berlínská Neofonie ohlásila na srpen, ale dává WePadu náskok. Jeho nejbližší konkurent - Slate od HP - totiž po odkladu vstupu iPadu na evropský trh spustí prodej až na podzim.

Lepší výbava, větší volnost. Údajně

Co že to tedy WePad má, co iPad nemá?

Z hardwaru je to větší displej (11,6 palce, o dva víc než iPad) webkamera, dva USB porty, čtečka karet, slot na SIM kartu a baterie s výdrží až šest hodin (iPad údajně vydrží až 10 hodin).

Ze softwaru pak větší svoboda. Neofonie totiž neomezuje výběr aplikací hlavně na své vlastní produkty, jako to dělá Apple. Operační systém WePadu má tedy běžet na bázi Linux a být kompatibilní aplikacemi Java, Flash i Android od Google.

WePad chce také iPadu přetáhnout vydavatele tiskovin nespokojené s podmínkami Appelu, který chce často na svůj tablet monopol.  Partnerství s Neofonie už ohlásil Evropský vydavatelský obr Gruner + Jahr, jednání probíhají s největším evropským vydavatelem novin Alexem Springerem.

Přístroj bude k dispozici s 16 gigabytovým procesorem Intel za 449 euro (600 dolarů), 32 gigabytový WePad přijde na 569 euro (777 dolarů).


Šéf Neofonie: Nechceme iPad zabít

"S technologií, kterou obsahuje a větší otevřeností, je to proti iPadu pakatel," komentoval cenu přístroje zakladatel a ředitel Neofonie Helmut Hoffer von Ankershoffen. Podle něj WePad není "zabiják" iPadu, ale jeho alternativou.

Kromě toho, že WePad zatím nikdo mimo berlínskou firmu se 180 lidmi nevyzkoušel, zůstává tajemstvím, kdo bude přístroj vyrábět. Šéf Neofonie prozradil pouze to, že půjde o asijského výrobce schopného v případě velké poptávky rychle navýšit produkci. O tom kdy a jestli vůbec se WePad bude prodávat ve Spojených státech, není známo nic.

Někteří odborníci proto pochybují, že Neofonie své sliby o performanci WePadu dodrží. Zdůrazňují, že Neofonie si nemohla dovolit vložit do vývoje tak obrovské prostředky jako Apple a že se to někde musí projevit.

"Neofonie může slibovat, Apple to ale dokáže," netajil se na tiskové konferenci svou skepsí jeden z novinářů pro agenturu Reuters.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy