Zřícený obchodní dům i Ikea. Rostou nové chrámy konzumu

Tomáš Fránek
20. 4. 2010 12:42
Firmy znovu začaly připravovat projekty, na které se loni nedostalo
víkendový nával v brněnské Olympii
víkendový nával v brněnské Olympii | Foto: Veronika Skálová

Brno /Zlín - Krize pomalu odeznívá a je třeba novou silou zaútočit na peněženky. Vše tak nasvědčuje tomu, že se lidé v Česku dočkají nových chrámů konzumu - velkých obchodních center spojujících nakupování i zábavu.

Dokončena je tak projektová dokumentace centra Kaskáda ve Zlíně, ve kterém bude za více než jeden a půl miliardy korun přes 120 obchodů, restaurací a sportovišť.

A investor už také předložil plány na výstavbu centra Ostravica v Ostravě, kde budou na více než sedmi tisíci metrech čtverečních a v celkem osmi patrech obchody, restaurace a také byty.

Plánovaná centra by tak mohla změnit situaci, která nyní na trhu je a kterou výrazně ovlivnila krize. Podle poradenské společnosti DTZ se dokončí letos jen 120 000 metrů čtverečních obchodních center. To je nejméně od roku 2000. Staví se jen dva větší projekty.

Protesty i obavy o Baťovo dědictví

Oba nové projekty mají jedno společné, nebudou se stavět na zelené louce na okrajích měst, ale přímo na dohled středu Zlína a Ostravy.

Ve Zlíně ale centrum, které bude postaveno ve čtyřech kaskádově odsazených nadzemních a třech podzemních podlažích, vyvolává protesty lidí. Ti se totiž bojí, že centrum výrazně zhorší dopravu ve městě, přinese hluk a smog.

Investor stavby, společnost ECM, si na výstavbu centra najala architektonickou společnost Chapman Tailor. Ta patří do první desítky světových architektů specializující se na společenská a obchodní centra.

Ani to lidi nepřesvědčilo. "Centrum nepřináší nic, co by ve Zlíně nebylo. Je to jen další nadměrná budova, jakých je v okolí dostatek," uvádí lidé, kteří založili občanské sdružení Klidná Březnická (podle místa, kde bude centrum stát).

Lidé navíc upozorňují, že centrum bude blízko jedné z dominant Zlína, Velkého kina, které postavila firma Baťa. "Není veřejným zájmem, aby tato kulturní památka zkrachovala a její pozemek, či budova nakonec posloužily pro další supermarket," napsali lidé v petici.

O tom, zda centrum vyroste a v jaké podobě, nyní rozhoduje Krajský úřad ve Zlíně, který už jednou celý projekt investorovi, firmě ECM, vrátil kvůli chybám v dokumentaci.

Chátrající dům nahradí nový

Před úředníky je nyní i projekt obchodního centra Ostravica v Ostravě. Ten bude taky téměř v centru Ostravy, na rozdíl od zlínského centra ale využije zchátralou stavbu obchodního domu Ostravica Textilia.

Pozemky na stavbu nového centra prodala loni Ostrava kvůli krizi netradičně na splátky. "Doba je špatná, Ostrava zažívá z investičního hlediska stagnaci, přibývá nezaměstnaných. Je třeba podpořit rozvoj města," uvedl primátor Petr Kajnar.

Obchodní dům Ostravica byl postaven už v letech 1928 až 1929 podle návrhu architektky Marie Frommerové a zařadil se mezi největší a nejluxusnější obchodní domy nejen v Ostravě, ale i v celé republice.

V roce 2000 se ale při rekonstrukci, kterou dělal tehdejší majitel Kamil Kolek bez povolení, zřítily stropy a od té doby je stavba uzavřena.

"Stávající objekt módního domu Ostravica je 10 let nevyužívaný, zanedbaný, došlo k závažnému poškození vnitřních konstrukcí a kvůli silnému automobilovému a tramvajovému provozu v bezprostřední blízkosti objektu existuje riziko jeho další devastace," uvedla investorská společnost Amadeus Real.

V novém centru, které  propojí starý obchodní dům s novou zástavbou, budou obchodní prostory, kavárny, restaurace, byty, podzemní garáže a technické zázemí. Nový objekt má mít 6 nadzemních a 2 podzemní podlaží, ve kterých je navrženo asi 200 parkovacích stání.

Obchodní centrum chce po skončení schvalovacích procesů firma postavit do dvou let.

Nového obchodního centra se mohou dočkat také lidé na východě Čech. Švédská nábytkářská společnost Ikea totiž hledá mezi Pardubicemi a Hradcem Králové vhodné místo, kde by postavila svůj obchod.

"Lepší místo mezi krajskými městy těžko bude Ikea hledat. O obchodní centrum určitě bude zájem, město projekt podporuje," řekl náměstek pardubického primátora Alexandr Krejčíř.


 

 

Právě se děje

Další zprávy