Chytrý telefon za 2500? Na trhu přituhuje, Nokia útočí

Ekonomika Ekonomika
13. 4. 2010 17:31
Nokia představila levnou konkurenci iPhone.

* Reuters: Poptávka po mobilech letos stoupne. Nejvíc po chytrých telefonech * Nové modely od Nokie mají hlavní výhodu v ceně, uznávají experti

Helsinky - Finská Nokia ukázala poprvé své tři nejlevnější chytré mobily s operačním systémem. Je mezi nimi i první takový přístroj s cenou pod 100 eur (v přepočtu zhruba 2500 korun.)

Novinky přijdou do prodejen postupně v druhém a třetím čtvrtletí tohoto roku, tedy v době, kdy analytici očekávají prudké oživení poptávky po těchto přístrojích. Budou se jmenovat C3, E5 a C6.

Nokia tím zaútočí na pozice iPhone, nejoblíbenějšího výrobku mezi chytrými telefony, který ovšem stojí zhruba čtyřikrát tolik co nejlevnější Nokia. Totéž chce udělat se značkou Blackberry, které je populární mezi manažery. Přístroj této značky používá například americký prezident Barack Obama.

Telefony nabídnou plnou klávesnici, stejnou jakou mají počítače. Nokia nabídne rychlé zasílání zpráv i přístup k elektronické poště. Předpokládá se, že přístroje budou stát 2550, 3500 a 6650 včetně daně.

E5 pro práci, C3 a C6 pro zábavu

Zatímco model E5 je určen pro lidi, kteří potřebují mobil jako nezbytnou pomůcku v práci (má například přímý přístup na pracovní e-mail), zbylé dva počítají i se zábavou. Nejdražší C6 nabídne třeba k fotografování pětimegapixelový aparát s automatickým ostřením a bleskem. I nejlevnější model umožní připojení k internetu přes wi-fi, na rozdíl od dražších dvou modelů však neumí sítě třetí generace.

Strategickým zaměřením Nokie jsou teď mladé trhy a dostupnost vyspělejších přístrojů masám, uvedl podle agentury ČTK analytik Neil Mawston londýnské Strategy Analytics.

Nokia ovládá nyní 40 procent trhu, tedy o pět procent víc než před poslední ofenzívou telefonů Blackberry a iPhone.

Telefony půjdou na odbyt

Celosvětový prodej mobilních telefonů by měl v letošním roce stoupnout o 10,8 procenta na 1,263 miliardy kusů díky oživení ekonomiky. Vyplývá to z průzkumu agentury Reuters u 35 bank, makléřských firem a výzkumných společností. V příštím roce by mělo tempo růstu zpomalit na 7,8 procenta. Loni vykázal prodej mobilů v důsledku hospodářské krize svůj první pokles za osm let.

"Zjevně vidíme velmi silný růst u chytrých telefonů," uvedl analytik Alistair Hill ze společnosti ComScore. Podle výzkumné firmy Gartner prodej chytrých telefonů v letošním roce vyskočí o 46 procent, napsala agentura Reuters.  

 

Právě se děje

Další zprávy