Benzin a některé potraviny zdražují. Inflace stoupla

Zdeněk John
9. 4. 2010 9:03
ČSÚ zveřejnil novou zprávu o vývoji inflace
Supermarkety před pár dny oznamovaly své tržby: klesají. A to je jeden z důvodů, proč se inflace drží při zemi
Supermarkety před pár dny oznamovaly své tržby: klesají. A to je jeden z důvodů, proč se inflace drží při zemi | Foto: Albert

Praha - Především zdražování benzinu a některých potravin začalo zvedat inflaci, ale stále jen velmi mírně.

Žádné dramatické zvyšování cen se nekoná. Za poslední rok stouply o pouhých 0,7 procenta. Přesně před měsícem činil tento meziroční růst 0,6 procenta. Informoval o tom na svých internetových stránkách Český statistický úřad.

V březnu byl nejdražší benzin (Natural 95) od srpna 2008, a skoro totéž platí o naftě. Ta byla nejdražší od října 2008. Zvýšily se ceny ovoce, brambor i další zeleniny, takže poprvé po dlouhé době se na inflaci podílí i potraviny.

"Inflace byla v březnu o trochu rychlejší, než trh očekával, ale z hlediska struktury nepřekvapuje. Ceny táhly výš potraviny a paliva u čerpacích stanic. Známky poptávkových inflačních tlaků nejsou přítomné," konstatoval Michal Brožka z Raiffeisenbank.

I v dalších měsících se dá očekávat pozvolný růst cen. V dubnu k němu pomůže například zdražení plynu.

"Ceny vzhůru dál potáhnou pohonné hmoty. Cena ropy je nyní kolem 86 dolarů za barel. Ke zvýšené spotřební dani a DPH se přidá sezónní faktor  - začíná motoristická sezóna," uvedl analytik Tomáš Volf.

 

Právě se děje

Další zprávy