Biopotravinou roku je švestkový džem. Cenu má i smetana

Petr Havel, spolupracovník redakce
8. 4. 2010 18:01
Dnes proběhlo slavnostní vyhlášení
Také víno může být bio
Také víno může být bio | Foto: NBV

Praha - Švestkový biodžem vyráběný společností Heliavita a distribuovaný do obchodní sítě firmou TopBio ocenila letos porota nejvýše mezi 39 přihlášenými biopotravinami v soutěži Biopotravina roku 2009. 

Ocenění si zasloužila především jako koncept „neprůmyslové spolupráce" mezi ekologickým zemědělcem a distributorem. Tvrdí to alespoň jeden z organizátorů soutěže, Tom Václavík z agentury Green Marketing.

Podle výrobce biodžemu, ekologického farmáře a jednatele společnosti Heliavita Jiřího Kargera, je vítězný výrobek k dostání v síti prodejen zdravé výživy a jen za loňský rok se ho prodaly tisíce kusů. Kromě švestkového biodžemu vyrábí společnost také meruňkový biodžem a svou nabídku chce dále rozšiřovat. „Ještě v letošním roce chceme na trh uvést biomošty, zájem je hlavně o broskvový a meruňkový," plánuje Karger. Ekofarmář kromě toho prodává v sezóně česrtvé bioovoce ze svých sadů. Ty mají plochu 18 hektarů.

„Po celou dobu jsme ale přemýšleli o tom, jak nabídnout spotřebiteli kvalitní biovoce po celý rok.  A to se nám podařilo ve spolupráci s firmou TopBio," uvedl farmář. Ta je přitom také producentem biopotravin, například biomouky, zároveń je ale také distributorem biovýrobků do obchodních sítí. Podle výkonné ředitelky Alexandry Ruberové počítá TopBio s prodejem biodžemů v blízké budoucnosti také v síti dm drogerie.

Český biodžem o pětinu levnější

Biodžemům od společnosti Heliavita konkurují v současné době na tuzemském trhu především francouzské a německé výrobky obdobného typu. „V porovnání s nimi jsme ale o dvacet až třicet procent levnější," upozorňuje Karger.

Oproti loňskému roku se do letošního osmého ročníku soutěže přihlásilo méně výrobků i výrobců biopotravin. Zatímco loni soutěžilo 52 biopotravin od 27 firem, letos soutěžilo 18 výrobců biopotravin s 39 výrobky v šesti kategoriích. Biopotravinou roku mezi pekárenskými produkty se přitom letos staly „Žitné chrupky s česnekem a solí" od firmy Antonín Kolinger ASON, mezi mlékárenskými produkty pak „Amálka Bio smetana ke šlehání 33 procent tuku" z mlékárny Lacrum Velké Meziříčí.

Za biopotravinu roku v kategorii masných výrobků vyhlásili porotci „Biokuřecí maso" od společnosti Biopark, mezi pochutinami a ostatními potravinářskými výrobky zvítězily „NATURVIA Bio tofu Strips" od firmy VETO ECO. Mezi nápoji vyhrála stoprocentní „Rakytníková šťáva" od firmy Miloslav Košek - EKOPLANET. Vítězem v kategorii ovoce a zelenina se pak stal celkový vítěz soutěže, švestkový biodžemem od společnosti Heliavita.

 

Právě se děje

Další zprávy