Kdo vlastně vytvořil logo KLASA? A může se užívat?

Petr Havel, spolupracovník redakce
7. 4. 2010 16:56
Ministertvo má logo registrované a potravináři za něj určitě platit nebudou
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Tak trochu podivné přehazování zakázky na vytvoření loga KLASA označujícího kvalitní potraviny tuzemského původu je v pozadí sporů týkající se autorství tohoto loga a oprávněnosti k jeho užívání.

Z dosud shromážděných dokumentů a právních analýz ale zatím vyplývá, že vlastníkem uživatelských práv k logu KLASA je a bude ministerstvo zemědělství. Tvrdí to alespoň ředitel komunikace ministerstva Hugo Roldán.

Soutěž na zhotovení loga KLASA vyhrála v roce 2003 společnost Noesis Advertising, pro ní měla ale logo vytvořit agentura Štrob, Širc & Slovák. Tu zastupuje právník Petr Mikysek, který tvrdí, že agentura nedala souhlas k užívání loga a pohrozil, že bude za jeho neoprávněné užívání požadovat po výrobcích potravin, jejichž výrobky jsou logem označeny, 50 000 korun.

Jenže ani zmiňovaná agentura zřejmě není skutečným tvůrcem loga, neboť pro ni mělo logo vytvořit designérské studio Liška.
Ministerstvo zemědělství má přitom podle Roldána logo registrováno na Úřadu průmyslového vlastnictví včetně používaných variant. Logo je navíc registrováno jako ochranné.

Ministerstvo se nebojí

„Jsme přesvědčeni o tom, že jsme ve své argumentaci silní v kramflecích," podotýká proto Roldán a tvrdí, že resort užívá logo oprávněně. Podle jeho slov všichni subdodavatelé věděli od samého začátku, pro koho logo vytvářejí, a že tedy bude konečným jeho uživatelem ministerstvo zemědělství a bude jej poskytovat potravinářským výrobcům. Případné spory o autorská práva by si tak měli jednotliví subdodavatelé vyřešit mezi sebou.

Každopádně se podle Roldána nemusí potravinářské podniky sankcí ze strany agentury obávat. „Určitě najdeme takové řešení, které nebude výrobce poškozovat," zdůrazňuje Roldán. Agentura se navíc písemně zavázala, že do 15. dubna nepodnikne vůči potravinářům žádné právní kroky.

Potravináři za logo platit rozhodně nechtějí

Výrobci si myšlenku, že by za užívání loga měli platit, vůbec nepřipouštějí. „Doufáme, že má ministerstvo fundované právníky - odborníky na známkoprávní problematiku, kteří tento problém urychleně vyřeší. „Nikomu z výrobců neprospívá stávající nejistota," říká mluvčí Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

Spor o logo KLASA sice v současné době ještě podle Roldána definitivně vyřešen není, stát by se tak ale mělo v řádu několika dní, poté, co Noesis předloží veškeré podklady, které vedly k vytvoření loga a které následně posoudí právníci.

K dnešnímu dni je držitelem ocenění KLASA  celkem 1 324 výrobků od 226 výrobců potravin. Naposledy bylo toto ocenění uděleno 1. dubna letošního roku, a to devíti výrobkům od třech výrobců.

 

Právě se děje

Další zprávy