Evropané se letos budou o dovolených držet doma

Ekonomika Ekonomika
7. 4. 2010 11:22
Lidé opět letos budou na svých dovolených šetřit
O plážích v exotických zemích si většina Evropanů letos nechá jen zdát
O plážích v exotických zemích si většina Evropanů letos nechá jen zdát | Foto: Johan Burati

Brusel - Je to špatná zpráva pro cestovní kanceláře. Evropané i letos šetří a pokud vůbec pojedou na dovolenou, zůstanou buď doma nebo v některé ze zemí EU. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Generálního ředitelství Evropské komise pro podniky a průmysl (DG Enterprise and Industry).

Dotazováno bylo v 27 členských zemích EU a zároveň i 5 nečlenských zemích (Turecko, Norsko, Island, Chorvatsko a Makedonie) 30 tisíc náhodně vybraných občanů.

Více než pětina lidí (21 procent) lidí uvedlo, že letos nebude na dovolenou cestovat nikam a zhruba třetina plánuje dovolenou ve své zemi.

Na dovolenou mimo země EU chce letos vycestovat pouze 15 procent lidí. To je ve srovnání s loňskem další pokles, konkrétně o pět procent.

Lidé chtějí do Španělska, Itálie a Řecka

Nejpopulárnější dovolenkové destinace se pro Evropany již řadu let nemění. Lidé chtějí trávit dovolenou ve Španělsku, Itálii, Francii a Řecku. Mimo EU pak chtějí trávit dovolenou ve Spojených státech a Turecku. 

Tazatelé se v rámci tohoto průzkumu ptali lidí i na jejich loňskou dovolenou. Z toho vyplynulo, že celých 35 procent lidí neuskutečnilo vloni žádnou cestu v rámci využití svého volného času. Nejčastěji se tak rozhodli (41 procent z nich) kvůli finančním důvodům.

Pokud už lidé ve svém volném čase cestovali, bylo to nejčastěji kvůli odpočinku a rekreaci. Tento důvod uvedlo 37 procent lidí, 17 procent uvedlo jako hlavní důvod návštěvu přátel a příbuzných. 

 

 

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy