Digitální Česko: stát zvažuje snížení daně za internet

Radek Pecák Radek Pecák
7. 4. 2010 11:25
Ministerstvo financí se však tváří na podobné myšlenky zdrženlivě
Internet je dnes dostupný i v některých letadlech
Internet je dnes dostupný i v některých letadlech | Foto: AA

Praha - Zhruba na pět let by si ministerstvo průmyslu a obchodu představovalo zavedení přechodné nižší sazby DPH  pro výstavbu sítí a pro poskytování vysokorychlostního přístupu k internetu. Zároveň chce navrhnout snížení poplatků za využívání radiových kmitočtů pro rychlý internet.

O svých záměrech dnes představitelé ministerstva informovali na tiskové konferenci. Představili zde materiál Digitální Česko, o němž se bude vést veřejná diskuse.

DPH by mohlo být 15 procent

Sazba DPH by podle ředitele sekce elektronických komunikací Jana Dubna mohla klesnout o zhruba pět procentních bodů, tedy na 15 procent. "Když správně stanovíme výši daně, tak to nebude pro stát znamenat ztrátu, ale naopak, protože se zvýší obrat," dodal Duben.

Návrh však zatím není projednán s ministerstvem financí. To se k takové myšlence zatím staví velice zdrženlivě. "Jednání se samozřejmě nebráníme, ale spíše jsme v současné době proti udělování výjimek," sdělil Aktuálně.cz zástupce tiskového mluvčího ministerstva Jakub Haas.

Ministerstvo chcee také udělat řadu praktických kroků k tomu, aby byl vysokorychlostní internet dostupný i v odlehlých lokalitách. například chce spolu s ČTÚ ministerstvo zajistit uvolnění pásma 800 MHz, které dosud slouží k televiznímu vysílání. Pak by se  uskutečnilo výběrové řízení pro využití pásma pro vysokorychlostní internet.

Ministerstvo průmyslu a obchodu hodlá také připravit databázi subjektů provozujících pevné bezdrátové sítě, například Wi-Fi. To by lidem usnadnilo nalezení možného přístupu k internetu v dané lokalitě.

 

Právě se děje

Další zprávy