Velikonoce otestují náladu cizinců cestovat do Česka

Veronika Skálová Veronika Skálová
29. 3. 2010 10:32
Turisté začnou přijíždět už ve čtvrtek, nemělo by jich být méně než vloni
Stále platí, že největší část zahraničních turistů přitahuje v Česku hlavní město. Ilustrační foto.
Stále platí, že největší část zahraničních turistů přitahuje v Česku hlavní město. Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Řidiči období, které nastane od čtvrtka do příštího pondělka, nenávidí, zato prodavači suvenýrů a restauratéři v oblíbených destinacích se obvykle těší na počítání tržeb. Velikonoce totiž podle expertů na cestovní ruch patří k jednomu z vrcholů turistické sezóny v České republice. A právě ti, které turisté živí, potřebují po krizovém roce 2009 každou korunu.

Žádné závratné výdělky je však nejspíš nečekají. V nejlepším případě aspoň neklesnou pod úroveň loňského roku.

"Očekáváme zastavení loňských krizových poklesů počtů turistů a předpokládáme, že k nám přijede tyto Velikonoce stejné množství zahraničních turistů jako vloni. Českou republiku navštíví přibližně 270 tisíc zahraničních turistů, z toho 180 tisíc z nich přijede do Prahy," předpověděl Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Zároveň budou stagnovat i tržby, protože turisté jsou odhodláni i nadále na cestách příliš neutrácet.

V řadě evropských zemí včetně sousedního Německa je volným dnem nejen pondělí, ale také pátek. Provoz na českých silnicích tak nejspíš zhoustne už ve čtvrtek odpoledne a večer.

Češi asi zůstanou doma

Samotní Češi nejsou nijak nadšenými cestovateli o prodlouženém velikonočním víkendu. Odborníci očekávají pouze mírný nárůst zájmu o eurovíkendy - tedy krátkodobé pobyty v evropských velkoměstech - a kratší poznávací zájezdy.

Klesající zájem zahraničních turistů o krásy České republiky začal ještě před ekonomickou krizí. Ta však pokles jejich počtů posílila. Podnikatelé v cestovním ruchu se obávají letošní sezóny - ač ostatní odvětví už by se měla pomalu z recese probírat, na cestování budou lidé nejspíš i nadále šetřit.


 

Právě se děje

Další zprávy