Platíte za krásu operací? Chtějte vědět, kdo vás řeže

Karel Toman
29. 3. 2010 9:29
Experti se přou, zda plastiku můžou dělat jen lékaři s atestací. Klient musí volit
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Kroměříž/Praha - "Na internetu," vysvětluje státní úřednice Olga B. z Kroměříže, jak si našla operatéra, který jí za tři týdny během hodinové operace vypne kůži na horních víčkách.

"Držela jsem se radši nižší ceny a taky toho, že to je klinika, která se plastikou zabývá už roky. Toho operatéra neznám, ale na internetu píší, že dělá oční víčka," dodává. Na stejné klinice v Brně si roku 2000 nechala upravit tvar prsou.

"Přinejhorším se budu budit s otevřenýma očima," zlehčuje dobře vypadající žena po padesátce svou volbu.

Potvrzuje tak, že Češky, které tvoří 94 % klientely, se učí vnímat plastickou chirurgii jako řemeslo. A to má v případě estetické chirurgie skutečně zlaté dno.

Obrat plastické chirurgie v Česku atakuje miliardu

Jak Aktuálně.cz zjistilo, počet praxí v Česku vytrvale roste (viz graf). Loňský obrat v oboru odhadují odborníci nejméně na 840 milionů korun. Podle přední kapacity české plastické chirurgie Markéty Duškové jsou to ale "správná čísla z nesprávných údajů", protože část výkonů se podle ní odehrává mimo účetní knihy.

K plastické chirurgii proto za dobrým výdělkem odchází stále víc lékařů z hůř placeného veřejného zdravotnictví. A to včetně těch bez potřebné praxe a atestace.

Podle expertů přitom tenhle příliv nikdo systematicky nekontroluje. Počet pokažených operací, a tedy i žalob také z toho důvodu roste.

Česká plastická chirurgie má zatím v zahraničí dobrou pověst. Celou čtvrtinu její loňské klientely tvořili cizinci.

"V německé televizi můžete vidět dvakrát do měsíce, jak někomu v Česku něco zpackali," napsala v reakci na náš článek čtenářka Bára. "Některé případy jsou otřesné."

Fakt, že po svých kolezích musí opravovat stále více práce a že "některé případy jsou skutečně tristní", potvrdil MfD přesně před rokem i další uznávaný plastický chirurg Jan Měšťák.

Může tedy jméno české plastické chirurgie operacemi plastických chirurgů "bez papírů" utrpět? Odborníci nejsou jednotní.

Přichází čas "vyčistit rybník"?

"V konečném výsledku to může poškodit dobré jméno české plastické chirurgie," je přesvědčen Karel Urban, lékař Fakultní nemocnice Na Bulovce a chirurg Kliniky plastické chirurgie Esthé. Všichni tamní operatéři podle něj atestaci z plastické chirurgie mají.

Julie Kališová ze specializovaného portálu plasticka-chirurgie.info ale nabízí jiný úhel pohledu  "Aby chirurg získal atestaci z plastické chirurgie, musí absolvovat několik let studia a praxe. Čili domněnka, že atestace nikdo nekontroluje, je trošku zavádějící," tvrdí.

I ona však připouští, že některé výkony provádějí lékaři z jiných oborů, kteří atestaci na plastickou chirurgii nemají. Nos vám tak může operovat ORL specialista, oční víčka oftalmolog, liposukci a abdominoplastiku (operaci břicha) vám provede chirurg.

"Zákon ani jiné další normy toto nezakazují," tvrdí Kališová.

Profesorka Dušková to ale vidí jinak. "Kdo nemá specializovanou zdravotní způsobilost, není ze zákona plastický chirurg a nemůže dělat plastickou chirurgii," míní soudní znalkyně v oboru. Upozorňuje navíc, že občas nebývá dodržována ani zásada, podle níž musí lékař bez atestace operovat pod vedením lékaře, který ji má.

Podle šéfa České lékařské komory Milana Kubka zase za operaci bez atestace hrozí dané praxi odejmutí registrace, takže je i v zájmu plastických chirurgů, "aby si ten rybník vyčistili".

Atestace "plastik" jako záruka kvality

Anife Vyskočilová na liposukci
Anife Vyskočilová na liposukci | Foto: Produkce

Kališová uznává, že atestace z plastické chirurgie je zárukou kvality. "Plastický  chirurg má jiný způsob přístupu ke tkáním. Operuje jemnějšími nástroji, je u něj velká pravděpodobnost vnímání člověka z estetického hlediska," tvrdí.

I lékař bez atestace na plastickou chirurgii může však podle ní být "vyoperovaný" specialista, který odvede profesionální práci. "Názory jednotlivých lékařů na toto se velmi různí," upozorňuje však.

Experti se tak shodnou jen na jediném: s rostoucí nabídkou musí zákaznice i zákazníci pečlivěji vybírat.

"Je především na klientovi, aby se rozhodl, zda podstoupí tento typ operace u specialisty jiné odbornosti, tedy nikoliv plastického chirurga," shrnuje věc Kališová.

 

Právě se děje

Další zprávy