Češi objevují Rakousko. Krize je drží blízko domova

Veronika Skálová Veronika Skálová
23. 3. 2010 10:04
Češi neomezují v krizi cestování, jen nejezdí tak daleko.
Češi objevili sousední Rakousko. Stále častěji jezdí i do Vídně.
Češi objevili sousední Rakousko. Stále častěji jezdí i do Vídně. | Foto: Bruno Engelbrecht

Praha - Když má Čech hlouběji do kapsy, dovolené se sice nevzdá, ale raději zapomene na exotické destinace a nevzdaluje se příliš daleko od hranic republiky. Že Češi ke svým dovoleným přistupují v krizi tímto způsobem, potvrzují nejnovější čísla o turistickém ruchu v Rakousku, které zveřejnil statistický úřad Statistik Österreich.

Podle těchto dat totiž v loňském roce navštívilo jihozápadní sousedy nejen více Čechů (jejich počet stoupl o 6,3 procenta), ale na dovolené tam také strávili více času. V rakouských hotele,ch totiž strávili o 9,9 procenta více nocí než v předcházejícím roce.

"Důvody nárůstu počtu českých turistů do Rakouska jsou podle našeho názoru jasné. Někteří Češi šetřili na vzdálenějších, a tím i finančně náročnějších destinacích ve středomoří, a vyměnili je za blízké Rakousko," poznamenal k údajům Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Jaro patří hlavně Evropě

Příliš daleko za hranice a rozhodně ne mimo kontinent se Češi nebudou pouštět ani při svých jarních cestách. Podle zkušeností cestovních kanceláří jsou na jaře nejpopulárnější kratší výlety po Evropě. Ať už jde o poznávací zájezdy po Francii, Itálii nebo Německu, či o takzvané "eurovíkendy".

"Jaro je na poznávací zájezdy vhodné nejen pro svou mimosezónnost, ale také pro vhodné počasí. Velkou oblibu eurovíkendů podpořily nabídky nízkonákladových leteckých společností, které nabízejí velmi nízké ceny. Ale Češi jezdí i do méně vzdálených velkoměst, například do Vídně, vlastním autem, autobusem nebo vlakem," dodal Okamura.

Stále větší oblibě se ale těší i relaxační pobyty v českých a slovenských lázních a aquaparcích. Ředitelé ve většině lázeňských zařízení přidávají do nabídky wellness pobyty, aby přitáhli klientelu, která do lázní nejezdí kvůli zdravotní nutnosti, ale jen za odpočinkem. A zájem Čechů si pochvalují.

Češi si ale pomalu zvykají i na možnost využít nižších cen před začátkem hlavní turistické sezóny a vyjet si k moři. Za ceny, které bývají i třicet procent pod úrovní těch v hlavní sezóně, často volí výlet do zemí, kde je na jaře velmi teplo a v létě už těžko snesitelné vedro  - jako je Egypt nebo Tunisko.

 

 

Právě se děje

Další zprávy