Madonna na hlavu poráží člun i starožitnosti

Veronika Skálová Veronika Skálová
24. 3. 2010 10:19
Nejdražší položkou v poslední době byl motorový člun. Jinak vedou starožitnosti.
Jedničkou v uplynulých třech měsících byl více než pětimetrový člun. Ilustrační foto
Jedničkou v uplynulých třech měsících byl více než pětimetrový člun. Ilustrační foto | Foto: Veronika Skálová

Praha - Věci za pár stokorun, maximálně tisícovek? I když většina položek, které změní majitele na českém aukčním portálu Aukro.cz, nepřekročí stotisícovou hranici, najdou se mezi vydraženými předměty i výjimky.

V uplynulých třech měsících je absolutní jedničkou, co se týká zaplacené ceny, motorová loď Celebrity. Tento více než pět metrů dlouhý člun koupil nový majitel za 349 tisíc korun.

Se stotisícovým odstupem následuje motorka - veterán Jawa 500 OHC, která byla vydražena za 240 255 korun. Poměrně zvláštní položkou je prodejní stánek na třetím místě, který změnil majitele za 230 tisíc korun.

Sběratelé peněz nelitují

Rekordmani posledních tří měsíců porušují obvyklé pravidlo - tedy že nejdražší položky na Aukru spadají do kategorie starožitností. A zajímavé položky se objevují i na dalších místech Top13 nejdražších objektů z tohoto portálu.

Je z něj dobře vidět, že čeští sběratelé i v krizi ukládají peníze do svého koníčka. Za kompletní sadu knih Deset století architektury byl například kdosi ochoten zaplatit 166 tisíc korun.

Hned čtyři pozice mezi třinácti nejdražšími objekty, obsadily mince. Nejcennější byla podle názoru sběratelů sada zlatých pamětních mincí Karel IV., která byla prodána za 150 tisíc korun.

Prodej prostřednictvím dražby se vyplatil také majiteli Svatováclavského desetidukátu, který byl vydražen za 140 100 korun, přičemž ale původní cena v aukci začínala jednou korunou.

Starožitnosti nemají na Madonnu

I když starožitnosti či zlaté mince se na Aukru prodávají za stotisícové částky, zatím žádná z těchto položek netrumfla tu nejdražší v historii portálu.

Fanoušek britské zpěvačky Madonny chtěl mít na svůj idol natolik dobrý výhled, že si koupil pronájem VIP skyboxu v Sazka aréně, kde se koncert v roce 2006 konal. Tento zážitek ho přišel na 800 tisíc korun.

V aukcích na internetu jsou však občas k mání i jiné lahůdky. Jedním z posledních přírůstků do katergorie "rarita" je vojenské obojživelné protichemické obrněné vozidlo.

Má najeto pouhých 390 kilometrů a jeho majitel varuje: "Na vozidlo je nutné povolení od policie - oddělení zbraně a střelivo. Pokud vím, tak jedinou podmínkou je čistý trestní rejstřík. Prodat můžu jen člověku s vyše uvedeným povolením, proto mě, prosím, kontaktujte, než koupíte nebo přihodíte."

Tento kousek pro fajnšmekry by se mohl dostat ve statistikách nejdražších věcí vcelku vysoko - vyvolávací cena byla 219 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy