Avatar zvýšil kinům v Česku tržby. Platí se víc za 3D

Veronika Skálová Veronika Skálová
17. 3. 2010 15:40
Kina vybrala druhou nejvyšší částku v historii. Lidi zlákalo 3D.
Modří obyvatelé planety Pandora Čechy okouzlili. A vybrali jim kapsy.
Modří obyvatelé planety Pandora Čechy okouzlili. A vybrali jim kapsy. | Foto: Bontonfilm

Praha - Kasovní úspěch filmu Avatar, který studiu 20th Century Fox vydělal jen do začátku února přes dvě miliardy dolarů, zanechal odlesk hvězdné slávy i v pokladnách českých kin.

Diváci, toužící shlédnout dlouho očekávané dílo režiséra Titanicu Jamese Camerona, zaplatili v lednu za vstupné 147,9 milionu korun. To představuje druhou nejvyšší měsíční tržbu v historii. První příčku i nadále uhájil loňský červenec s 155,5 miliony v kasách. Statistiku tržeb zveřejnila Unie filmových distributorů.

Tržby zvýšil jednak příliv diváků, ale i vyšší vstupné, které platili. Do promítacích sálů se v lednu přišlo pobavit 1,152 milionu diváků. To je sice o 128 tisíc méně než v prosinci, ale v porovnání s loňským lednem to představuje zvýšení počtu diváků o 152 tisíc.

Popularita 3D verze již zmiňovaného Avatara, který v lednu kina suverénně ovládal, zvýšila průměrnou cenu vstupenky v lednu na historických 128, 38 korun. Vstupné na 3D projekci je totiž obvykle o několik desetikorun dražší než na promítání v obvyklém formátu.

V Česku vidělo od prosincové premiéry do konce ledna Avatara 866 854 diváků, přibližně polovina z nich jej viděla už na konci loňského roku.

Ačkoliv statistici naznačují, že Češi v krizi šetří především na kulturních zážitcích, úspěch trojrozměrné sci-fi dokazuje, že na mimořádné zážitky jim není líto vynaložit i stokoruny navíc.

 

Právě se děje

Další zprávy