E-shopy si často s pravidly hlavu nelámou, zjistila ČOI

Ekonomika Ekonomika
10. 3. 2010 17:30
V loňském roce našli inspektoři chyby u 70 procent kontrolovaných internetových obchodů.

Praha - České internetové obchody nejsou zrovna důsledné v dodržování předpisů. Ze 488 virtuálních obchodů, kterými se kontroloři České obchodní inspekce loni zabývali, nemělo vše v pořádku celkem 338.

Nejčastěji inspekce u majitelů e-shopů zjistila používání nekalých obchodních praktik, jako je například zamlčení možnosti odstoupit od smlouvy do čtrnácti dnů bez udání důvodu nebo uvádění nepravdivých údajů.

Řada obchodů také špatně informovala své zákazníky o možnostech reklamace vadného zboží nebo je odpovídajícím způsobem neseznámila s cenou.

Problémy Čechy od nakupování na internetu neodradí

Každý rok přitom přibývá Čechů, kteří přes internet nakupují. Nejčastějším artiklem je dlouhodobě elektronika, domácí spotřebiče a parfémy, ale stále častěji i další zboží. Loni podle odhadů utratili Češi na internetu až 27 miliard korun.

Stejně časté jako zájem o nákupy jsou ale stížnosti zákazníků. Nejčastěji jim vadí, že zboží došlo poškozené nebo vůbec ne, chybí návody v češtině a bývá problém s reklamací. Opatrnost se tak při výběru internetového obchodu vyplácí.

ČOI varuje před nebezpečnými kočárky a hračkami:

 

Právě se děje

Další zprávy