Microsoft ustoupil: Internetový prohlížeč zvolíme sami

Petr Jemelka Petr Jemelka
8. 3. 2010 14:22
Microsoft nám dá vybrat, ne však z dobré vůle, ale z vůle Evropské komise.
Windows XP. Ilustrační foto
Windows XP. Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Uživatelé operačních systému Windows ve 32 zemích světa budou během několika týdnů vyzváni, aby si vybrali, jaký internetový prohlížeč chtějí používat.

Microsoft tím vyhoví Evropské komisi. Ta v prosinci minulého roku rozhodla, že Microsoft porušoval pravidla volné hospodářské soutěže, protože spolu s operačním systémem Windows distribuoval předinstalovaný Internet Explorer, který navíc ve starších verzích programu nebylo možné odinstalovat.

Výzvu k výběru prohlížeče spolu s aplikací, která případnou změnu preferovaného programu provede, obdrží uživatelé operačních systémů Windows XP, Vista a 7 Microsoft prostřednictvím automatické aktualizace systému (Windows Update).

Aktualizace bude buď automaticky stažena nebo systém uživatele vyzve, aby si ji stáhnul. Po instalaci a spuštění Exploreru se zobrazí nové okno s nabídkou prohlížečů. V případě, že si vyberete jiný prohlížeč než Explorer, bude tento automaticky stažen a nainstalován. 

Volba bude na uživateli

Firmy a organizace využívající službu Windows Server Update Services (WSUS), se budou moci rozhodnout, zda si aktualizaci nainstalují či nikoliv. V případě, že daná organizace umožňuje jednotlivým uživatelům, aby se nezávisle připojovali ke službě Windows Update, systém tento software uživatelům nabídne.

Zákazníci, kteří umožňují centrálně spravovaným počítačům kontrolovat aktualizace na službě Windows Update, mohou využít skupinové politiky, aby těmto počítačům v instalaci této aktualizace zabránili.

 

Právě se děje

Další zprávy