Mléko z automatů může být problém. Když ho nepřevaříte

Petr Havel
29. 1. 2010 18:50
Syrové mléko z automatů je sice chutnější, ale lidé by si ho měli převařovat
Foto: T-Mléko

České Budějovice - Již skoro čtyři desítky lidí přišly v jižních Čechách k lékaři s potížemi, které jim způsobila konzumace syrového mléka z mléčných automatů. Potvrzuje se tak riziko, před kterým varovali odborníci, pokud lidé nebudou dodržovat stanovené podmínky pro konzumaci tohoto mléka.

Vedoucí epidemiologického odboru Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Jitka Luňáčková řekla, že lidé přiznali, že mléko po nákupu z automatů nepřevařili a konzumovali jej v syrovém stavu. Na všech automatech je přitom uvedeno, že se má nakoupené mléko před konzumací převařit.

Ředitel Krajské veterinární správy Jihočeského kraje František Kouba sice připouští, že převařené mléko již zdaleka nechutná tak dobře jako syrové, jenže syrové nepřevařené mléko je živá tekutina obsahující celou řadu bakterií, které se mohou při vyšších teplotách bez tepelné úpravy nekontrolovatelně pomnožit. „Na druhou stranu má syrové mléko nesporně biologicky vyšší hodnotu," podotýká veterinář.

Nemuseli se nutně nakazit z mléka 

Přesto podle Kouby není vůbec jisté, že původcem potíží je u všech lidí právě mléko. Zdrojů kampylobakteriózy může být velmi mnoho," podotýká Kouba. Veterináři také podle jeho slov již provedli několik namátkových kontrol mléka v automatech a v jednom případě zjistili výskyt kampylobakterie i v něm. „Hlavním rizikem je ale neodpovědné chování spotřebitelů," zdůraznil Kouba.

Problém je navíc v tom, že na konzumaci skutečně syrového kravského mléka si lidé již v dnešní době odvykli - a některý organismus může pak reagovat negativně. Jinak je ale konzumace mléka pro lidský organismus pozitivní. Především pro děti je mléko důležitým zdrojem vápníku a představuje tak prevenci vůči osteoporóze (lámavosti kostí). Mléčný tuk obsahuje také řadu v něm rozpuštěných vitamínů, jkonkrétně A,D, E a K. Podle posledních výzkumů je pití mléka také prevenci vůči obezitě.

Střevní potíže po konzumaci tepelně neopracovaného mléka způsobuje bakterie Campylobacter jejuni, která je považována od sedmdesátých let minulého století za rizikový potravinářský patogen a podle některých odhadů je původcem přibližně dvojnásobného množství případů střevních onemocnění  než známější Salmonella. K infekci stačí minimální množství bakterií.

Lidé mívají horečky a průjmy

Hlavním projevem onemocnění je průjem, ale i horečka, zvracení a bolesti hlavy a břicha. Onemocnění se projevuje dva až pět dnů po požití příslušné potraviny a trvá až deset dnů. Kampylobakterióza je přenosná na člověka například ze zvířat, naopak mezi lidmi přenosná není.

Podle mluvčího Státní veterinární správy ČR (SVS) Josefa Dubna uvažuje SVS o systémové kontrole mléka z automatů i jeho producentů. „Zatím je ale vše ve stadiu příprav," podotýká mluvčí.

V ČR je v současné době několik desítek automatů na mléko. Podle Tomáše Kořínka, ředitele společnosti TOKO, která je hlavním tuzemským dodavatelem automatů, by jich mohlo být v průběhu letošního roku instalováno po celém území ČR až 400.

 

Právě se děje

Další zprávy