Mléko z automatu? 2x dražší než v Tescu, přesto je hit

Karel Toman
26. 1. 2010 6:11
Mléko "přímo od krav" lidem chutná a zemědělcům dovoluje obejít zpracovatele
Foto: T-Mléko

Holešov/Roštění - Naposledy tady lidé stáli před obchodem frontu ještě za socialismu. Dnes se na náměstí ve východomoravském Holešově objeví větší nebo menší každý den. Nevede však ke dveřím krámu, ale k automatu na čerstvé mléko.

Z "mlékomatu" se stal rychle hit. "Provozujeme čtyři a další dva máme objednané. Ty ale budou až v únoru. Jak tady začal ten boom, tak výrobce nestíhá vyrábět," popisuje moderní návrat prodeje mléka přímo od krav Martin Bartík, místopředseda Agrodružstva Roštění, kterému automat patří.

A právě v tom je trik. Novinka rychle dobývá český venkov i města a ukazuje, že lidé si za čerstvé plnotučné mléko rádi zaplatí víc. Stroje zároveň zemědělcům dovolují odstřihnout část své produkce od mlékáren a obchodních řetězců, jejichž nízké výkupní ceny jsou pro ně likvidační.

Z továrny rovnou na mléko

"Všichni si to strašně vychvalují. Já jsem ho ještě neměla, protože kvůli tomu hroznýmu náledí nikam nemůžu, ale má mi ho kupovat známá," svěřuje se důchodkyně Božena Paštěková z Roštění, že i ona automatu podlehla.

"Sousedka dělá v Holešově ve Sfinxu a říkala mi, že ženský, co dojíždějí z Kroměříže si jedou nejdřív do Holešova ke kostelu natočit mlíko a teprve potom jedou domů," popisuje to, čemu marketingové firmy říkají buzz, neboli šeptanda doprovázející určitý produkt. Právě do Kroměříže plánuje Agrodružstvo postavit jeden za svých dalších "mlékomatů".

Podobné to je teď v celé České republice. Když Český rozhlas minulý týden zveřejnil adresu www.automat-na-mleko.cz, kde je mapa dostupných i plánovaných prodejních míst, server krátce nato pod náporem zájemců zkolaboval.

Prodej čerstvého mléka z automatů mimo areály družstev umožňuje vyhláška od loňského jara. První automat byl představen na výstavě Země živitelka koncem srpna, k mání jsou stroje od 200 tisíc korun. Firma Toko, která je dováží a distribuuje, jich má od té doby na mapě Česka přes dvacet a jednou tolik se chystají zemědělci instalovat v nejbližších týdnech.

Automat se nehádá o marže

"Výrobce mléka získá podstatnou část marže o kterou ho obírají zpracovatelé," jmenuje firma Toko jednu z výhod automatu na svém webu, kde nabízí k prodeji i sestavu, s jejíž pomocí si z čerstvého mléka můžete sami vyrobit vlastní tvaroh, kefír, jogurt a sýr.

Automaty se vyrábějí v různé kapacitě s jednou nebo dvěma nádržemi. "Ve čtyřech automatech prodáme kolem tisíce litrů denně, náš denní nádoj je kolem sedmi tisíc litrů. Takže prodáme tak jednu sedminu toho, co vyprodukujeme," počítá místopředseda Bartík. Z živočišné výroby má družstvo 45 procent svých tržeb.

Zemědělci protestovali proti nízkým cenám mléka vloni v říjnu

Podle Agrární komory se v automatech v celé České republice denně prodá průměrně 200 litrů mléka na kus. Stovky hektolitrů denního odbytu v mlékárnách to tedy zemědělcům nenahradí.

"Může to pomoci odbytu, ale nemůže ho zachránit," je přesvědčen tajemník Agrární komory České republiky Martin Fantyš. "Lidé se to ještě musejí naučit používat," upozorňuje na fakt, že mléko z automatů není konzervováno a pro skladování se musí tepelně upravit.

Peníze v kapse a hned

Přesto má prodej z automatů pro zemědělce už teď podstatné výhody. "Patnáct korun za litr mlíka z automatu má zemědělec hned druhý den. Z mlékáren to taháme s devadesátidenní splatností za šest korun a dvacet haléřů za litr," vysvětluje místopředseda roštěnínského Agrodružstrva a šéf jeho živočišné výroby Bartík. Výrobní cena mléka je přitom kolem osmi korun.

Zemědělci proto vloni v říjnu demonstrativním vyléváním mléka do polí upozornili na to, že nízké výkupní ceny mohou vést v Česku k vybíjení stád krav. To by postihlo venkov i českou a moravskou krajinu. Jen 450 krav z malého družstva z Roštění spásá 150 hektarů luk.

Před úřadem vlády demonstrovali farmáři v prosinci

Prodej mléka z automatů několik let úspěšně funguje v Itálii nebo v Maďarsku. Fakt, že se jím drobný zemědělec může uživit i v Česku, potvrzuje Jaroslav Koukal z Osvětiman na Uherskohradišťsku. První automat si vyrobil sám už před deseti lety a dnes z něj v nejlepších dnech prodá až 180 litrů po šestnácti korunách.

"Pustil jsem se do toho, protože situace v zemědělství je čím dál horší. Kdyby se tím nedalo uživit, tak bych to nedělal," svěřil se před časem MF Dnes.

 

Právě se děje

Další zprávy