Nehladovíme. Ale tržby klesly, Vánoce byly chudé

Radek Pecák Radek Pecák
13. 1. 2010 9:44
ČSÚ zveřejnil údaje o tržbách obchodníků
Foto: Michal Štůsek

Praha - Češi na nákupech v závěru loňského roku šetřili víc, než předpokládali analytici. Ovšem nijak nehladovíme: obrat v obchodech byl sice nižší než ve dvou posledních letech, ale stejný jako v roce 2006.

Dobře se i v krizi vede hypermarketům a supermarketům, živnostníci naopak živoří, vyplývá z nových údajů Českého statistického úřadu o maloobchodních tržbách.

Podle ČSÚ klesly celkové tržby v maloobchodě pár týdnů před Vánoci o 2,9 procenta. Statistici v tomto případě srovnávali říjnová data s listopadovými, tedy už předvánočními. Pokles je to nejvyšší od března 2008, v meziročním srovnání je pád ještě větší - o 6,1 procenta.

Obrat v obchodech se v loňském roce snižoval po měsících už od léta, což může věštit, že také v prosinci, během obchodních žní, šly tržby dolů. Vánoce byly tentokrát opravdu chudé.

Lidé podle ČSÚ přestali nakupovat hlavně auta a takzvané nepotravinářské zboží. Utráceli méně i za servis aut. Pokles tržeb za opravy vozidel dosáhl 14,3 procenta.

Lidé nekupovali ani boty a oblečení

Jak vyplývá ze statistiky, šetřilo se na nákupech všech výrobků ve specializovaných prodejnách. Tam dosáhl pokles tržeb 9,3 procenta, lidé nenakupovali ani oblečení a boty (pokles 7,4 procenta). Naopak více kupovali farmaceutické, zdravotnické a drogistické zboží (nárůst o 4,7 procenta) a ve velkých prodejnách s převahou potravinářského sortimentu, kam patří i velké obchodní řetězce (plus 1,8 procenta).

Mírně se zvýšil i prodej počítačů a podobných zařízení (o 0,7 %) a zboží prodávaného přes internet či prostřednictvím zásilkové služby (o 0,4 %).

Nejhůře je na tom Pobaltí

Podle údajů Eurostatu se v listopadu sezónně očištěné tržby v maloobchodě v evropské sedmadvacítce snížily reálně meziměsíčně o 0,8 procenta, meziročně po očištění o pracovní dny klesly o 2,1 %. Nejvíce se tržby snížily v Lotyšsku (o 30,2 %), v Litvě (o 27,8 %) a v Estonsku (o 21,2 %). Naopak nejrychleji rostly v Polsku (o 4,6 %) a v Belgii (o 3,7 %).

 

Právě se děje

Další zprávy