Ceny v e-shopech padaly celý rok, nejrychleji na konci

Veronika Skálová Veronika Skálová
12. 1. 2010 14:50
Nejen přetahovaná o zákazníky snížila průměrné ceny notebooků od ledna do prosince o 27 procent.
Notebooky zlevnily loni nejvíc. Od ledna o 27%.
Notebooky zlevnily loni nejvíc. Od ledna o 27%. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Kdo loni odložil nákup fotoaparátů, notebooku nebo televize na poslední tři měsíce roku, neprohloupil. Naopak, nejspíš i pár tisícikorun ušetřil. Vyplatil se v porovnání s předchozími měsíci i nákup parfémů.

Průměrná cena nejoblíbenějšího zboží, které lidé obvykle před e-shopy nakupují, totiž v posledním čtvrtletí loňského roku klesala. Zjistila to při svém průzkumu společnost Karsa Technologies, která pravidelně monitoruje ceny zboží v internetových obchodech.

"Nejvýraznější pokles průměrné ceny byl patrný u notebooků. Na konci roku činila průměrná cena 17 663 korun, což představuje od loňského ledna pokles o 27 procent," upozornil Michal Ježek ze společnosti Karsa Technologies.

V penězích znamená takový pokles úsporu až šest tisíc korun. Podobně výrazný pokles nezaznamenalo žádné jiné zboží. V průběhu celého roku se však snižovaly i ceny plazmových i LCD televizí, LCD monitorů, myček, ale i parfémů. U nich se průměrná cena snížila o 6,3 procenta.

Znamená to, že předvánoční cenové akce, kterými prodejci lákali zákazníky, trumfly ve slevách i obvykle lednové "vyklízení skladů".

"Loňský rok byl v oblasti značkových parfémů charakteristický snižováním cen. Vlivem finanční krize a konkurenčního boje byly ceny tlačeny dolů. Zlevňovaly nejen e-shopy, ale i maloobchody. Pro zákazníky se totiž cena stává  stále důležitějším rozhodovacím kritériem a již se méně zajímají o doplňkové služby," zhodnotil vývoj Daniel Kopecký, obchodní ředitel internetové parfumerie Parfemy.cz.

Ceny klesaly i v průběhu posledního čtvrtletí, nejspíš zásluhou předvánočního boje o zákazníka. Znatelně se tak v posledním čtvrtletí snížila například cena digitálních fotoaparátů.

"Průměrná prodejní cena u nich za poslední tři měsíce roku klesla téměř o pět procent na částku 5 018 korun," dodal Ježek. Nejlevnější však podle něj byly loni fotoaparáty v únoru, kdy stály průměrně 4 778 korun.

Výjimkou z nejpopulárnějšího zboží, které Češi kupují přes internet, byly mobilní telefony. Jejich cena totiž za poslední čtvrtletí loňského roku stoupala, ve výsledku o 6,5 procenta.

"Toto zvýšení je ovlivněno především nástupem většího množství nových dražších modelů na tuzemský trh," vysvětlil Ježek.

 

Právě se děje

Další zprávy