Kartel benzinek musí být znovu projednán, rozhodl soud

hp
30. 12. 2009 13:20
Nejvyšší správní soud zrušil rozhodnutí Krajského soudu v Brně
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: CCS

Brno - Nejvyšší správní soud dnes nařídil brněnskému Krajskému soudu, aby znovu projednal údajný kartel čerpacích stanic Agip, Aral, OMW, Shell, ConocoPhillips a Benzina.

Správní soud tak zrušil předchozí rozhodnutí brněnského soudu, kterým před třemi lety zpochybnil verdikt Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který firmám za kartelovou dohodu vyměřil pokutu ve výši 313 milionů korun.

V rozhodnutí, které dnes soud zveřejnil na svém webu, neuvedl žádné odůvodnění svého rozhodnutí.

Šestice firem podle zjištění antimonopolního úřadu zdražila v květnu roku 2001 naráz přibližně o korunu cenu benzinu, i když jeho nákupní cena v té době klesala. O korunu vyšší ceny pak firmy udržovaly až do konce listopadu 2001.

Kartelovou dohodu o ceně benzinu podle úřadu dokazovalo současné zvýšení jeho ceny u několika společností najednou. Kvůli ní pak zákazníci byli donuceni zaplatit za benzin více peněz, protože jim firmy znemožnily nakupovat pohonné hmoty za konkurenční ceny.

Společnosti navíc finančně znevýhodnily ostatní konkurenční poskytovatele pohonných hmot na trhu. Bývalý předseda úřadu Josef Bednář tvrdí, že firmy na zvýšené marži vydělaly neoprávněně až několik stovek milionů korun.

Pokutované společnosti se ale brání tím, že reakce konkurenčních firem na růst cen je běžnou záležitostí. Šestice firem rozhodnutí úřadu odmítla a obrátila se na brněnský soud, který v roce 2006 verdikt úřadu zrušil a nařídil mu celý případ znovu prošetřit.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ovšem podal na postup soudu kasační stížnost, kterou se v minulých třech letech zabýval Nejvyšší správní soud.

 

Právě se děje

Další zprávy