Ovoce bude na školách zdarma, vláda jde proti obezitě

Ekonomika Ekonomika
21. 12. 2009 12:49
Úředníci chtějí dotovaným ovocem porazit nadváhu, epidemii vyspělých zemí

Praha - Žáci prvních až pátých ročníků tuzemských škol mohou od příštího kalendářního roku dostávat zdarma ovoce a zeleninu. Vláda dnes totiž schválila návrh na dotované ovoce a zeleninu známý jako "ovoce do škol."

Úřady tím chtějí snížit rostoucí počty obézních dětí. Opatření navrhla Evropská unie už v roce 2006.

"Kromě čerstvého ovoce a zeleniny dostanou školáci od státem schválených dodavatelů zdarma také balené ovocné a zeleninové šťávy bez chemických přísad," uvedl ministr zemědělství Jakub Šebesta.

Do projektu "ovoce do škol" se mohou prostřednictvím žadatele schváleného Státním zemědělským intervenčním fondem přihlásit první až páté třídy základních škol. Podle ministerstva zemědělství se tak vztahuje na více než 450 tisíc dětí, které tyto ročníky v Česku navštěvují.

Obezita na západě dosáhla stádia epidemie

Není ale pravděpodobné, že se přihlásí všechny školy. „Projektu Školního mléka, který byl v letošním roce po roční pauze obnoven, se účastní přibližně polovina základních škol," upozornil mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček.

A kdo "ovoce do škol" zaplatí? Z největší části to bude rozpočet EU. Z něj má na program jít 53 z celkových téměř 73 milionů korun. Zbývajících necelých 20 milionů zaplatí stát.

Dětí s nadbytečnými kilogramy žijlo v Česku dvacet až třicet procent, v USA je jich tehdy bylo ootylých nebo s nadváhou až 37 procent. Explozi obezity v průmyslově vyspělých zemích označují odborníci za epidemii a bijí na poplach. Děti na ní začínají mít stále větší podíl.

 

Právě se děje

Další zprávy